Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sandra-stiskalo-har-den-internationella-boktjuven-svenska-kumpaner/

BÖCKER | KOMMENTAR

Sandra Stiskalo: Har den internationella boktjuven svenska kumpaner?

Daniel Sjölin skriver på Instagram att han efter bokstölden känner sig skändad på ett ”underbart uppfriskande sätt”.
Daniel Sjölin skriver på Instagram att han efter bokstölden känner sig skändad på ett ”underbart uppfriskande sätt”. Foto: Åsa Sjöström

Nyligen grep FBI en man som stulit bokmanus genom att kapa förläggares identiteter. I samband med det trädde författaren Daniel Sjölin fram som litterärt offer. Har vi att göra med en polyglott bokliga? undrar Sandra Stiskalo.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

För ett par dagar sedan grep FBI en man som tillskansat sig bokmanus – bland annat från Margaret Atwood och Sally Rooney - genom att utge sig för att vara förläggare. Stölderna har pågått i åratal och motivet är höljt i dunkel.

Att även författaren Daniel Sjölin på tisdagen trädde fram som litterärt offer gör inte saken mindre fängslande. På Instagram delade han ett mejl där bedragaren antar Norstedtsförläggaren Håkan Bravingers identitet och ber om den senaste versionen av bokmanuset. Sjölin känner sig skändad på ett ”underbart uppfriskande sätt” och det är i sammanhanget logiskt; skriver man – som han gör – en roman utan bokstaven ”A” måste man sannolikt omfamna inställningen ”all publicitet är bra publicitet”.

Men det mest gäckande är att mejlet är skrivet på svenska. Den som använt Google translate för längre stycken vet att det alltid blir knas. Följdfrågan är given: Har boktjuven svensktalande medhjälpare? Har vi att göra med en polyglott bokliga? Man bävar inför nya varv i kriminalitetsdebatten.

Läs fler texter av Sandra Stiskalo.

Ämnen i artikeln

Böcker
Bokbranschen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt