Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 06:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sandra-stiskalo-lena-anderssons-forlaggare-tar-till-stororden-mot-biblioteket/

BÖCKER | KOMMENTAR

Sandra Stiskalo: Lena Anderssons förläggare tar till stororden mot biblioteket

Lena Anderssons SvD-krönika om hunger har väckt debatt.
Foto: Nicklas Thegerström

Bokförlaget Polaris vd Jonas Axelssons alarmism är på flera sätt befogad, även om jag inte skulle tillskriva just kommunalt anställda bibliotekarier lika stor del i hotet som han gör, skriver Sandra Stiskalo.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vi står nu inför hot mot litteraturen och yttrandefriheten, ja mot hela det demokratiska samhällsbygget.

Det är kontentan av det storordiga pressmeddelande som bokförlaget Polaris vd Jonas Axelsson publicerade på torsdagen. Axelssons alarmism är på flera sätt befogad, även om jag inte skulle tillskriva just kommunalt anställda bibliotekarier lika stor del i hotet som han gör.

För att visa att man ”hänger med” i debatten postade Högsbo bibliotek i Göteborg på tisdagen en bild på utgallrade böcker för bortskänkning. Alla var skrivna av Lena Andersson.

Det var opassande och dumt. Ett obetänksamt snedsteg som tyder på att man underskattat bibliotekens, måhända ofrivilligt, centrala plats i kulturkriget – men överskattat sin egen komiska tajmning.

Jonas Axelsson däremot – som är Lena Anderssons förläggare – beskriver det missriktade tilltaget som att ”demonstrativt utradera en författare pga en debatt”. Och fortsätter vredgat: ”det är endast huvudlös och hänsynslös aktivism bekostad av dig och mig. Offret är en av landets mest lästa författare. Känns det rimligt?”

Känslan för rimlighet lämnar jag därhän. Nöjer mig med att konstatera att jag är tacksam att jag fortfarande inte fått mina misslyckade försök till humoristiska blinkningar nagelfarna av Jonas Axelsson.

Läs mer:

Bibliotek skänkte bort Lena Andersson-böcker: ”Olyckligt”

Amat Levin: Censuren av Amanda Gorman i Florida säger allt om högerns absurda kulturkrig