Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-11 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sanna-jag-har-blivit-kar-i-en-tacka-som-heter-berit/

Kultur

Sanna: Jag har blivit kär i en tacka som heter Berit!

Lammet Åke med mamman Berit, på Stora skuggans 4H-gård.
Lammet Åke med mamman Berit, på Stora skuggans 4H-gård. Foto: Sanna Torén Björling

Kåseri. Det är något annat att vara bland djuren, skriver Sanna, som tillbringar natten i ett stall.

Stämningen i ett stall om natten: som att vara på besök i en hemlig värld. Skumt ljus, om något, ett sömnlöst djurs långsamma idisslande. Hö som bearbetas så låter så gott. Käkarna, från sida till sida, från sida till sida.

Bocken står på en låda mitt i boxen, han har två tackor hos sig. Han står stilla. Kliar sig på ryggen, det verkar praktiskt med så långa horn, man når precis rätt.

Kon och den ettåriga kalven ligger ned, hästarna står och sover. Två grisar delar box, de ligger ned på halmen, skavfötters och nära varandra. Knoen och Agneta är av olika raser, han är mycket mindre än hon och gråbrun. Agneta är mer rosa. Knoen snarkar och låter som en människa.

Man tiger i ett stall om natten, allt annat känns förbjudet.

Vi är där för att vakta efter lammen, men det kommer inga lamm under vår natt. Fast tur har vi, vi kan hjälpa till med ett som är precis nyfött. Han är vit och len i pälsen men hittar inte spenen, vi får lära oss hur man gör för att visa honom. Det är hans första natt. Hans mamma är så snäll som låter oss vara nära henne och honom, tänk vilka får det finns. Jag har aldrig känt ett får förut.

När vi kommer tillbaka till gården ett par dagar senare känner fårmamman igen oss, det gör mig alldeles varm inuti och jag kommer på mig själv med att tänka att jag visst har blivit kär i en tacka som heter Berit. Hennes lammbebis är pigg nu, äter själv och skuttar som lamm spritter i tecknad film, precis rakt upp.

Inne i huset där vi sover ligger några ulltussar i olika färger på ett bord, det är barnen som har kardat och färgat, en gång råkade ett par tjejer som bakade ha ullfärg i stället för karamellfärg i smeten, får jag höra. Jag tror de åt kakan ändå, kanske försvann det som är farligt att förtära i gräddningen.

När natten är slut går vi hemåt, det är kyligt ute men de där morgnarna – de där morgnarna den ljusa årstiden, då vill man alltid ut. Jag minns somrarna när barnen var små och jag gick ut så tidigt, så tidigt att hade det varit vinter hade det räknats som natt, men det var sommar så då är allt morgon. Det var den enda tiden det gick att vara ensam och ifred.

På ön, dit vi åker, kommer fasanen på besök. Varje dag pickar han bestämt på fönstret.

Det blåser hela tiden, när vi rider viner det så att hästarna blir pigga. Jag har inte ridit på länge, och vi galopperar på stranden borta vid båthuset på norr.

Läs fler kåserier av Sanna, till exempel om vilken trängsel man egentligen längtar mest efter.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt