Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sara-danius-dagbocker-doneras-till-kungliga-biblioteket/

Kultur

Sara Danius dagböcker doneras till Kungliga Biblioteket

Foto: Hampus Andersson

Sara Danius personliga arkiv har överlämnats till Kungliga Biblioteket. Däribland hennes dagböcker. Danius var ständig sekreterare i Svenska Akademien, bland annat under den turbulenta tid då Akademien skakades av skandalen kring Jean-Claude Arnault.

Sara Danius avled den 12 oktober förra året. Då hade hon varit ständig sekreterare sedan den 1 juni 2015 men tvingats avgå från posten den 12 april 2018 och sedan också lämna Akademien den 26 februari 2019. Detta efter hårda inre motsättningar inom Akademien till följd av anklagelserna mot Jean-Claude Arnault. En skandal som avslöjades av Dagens Nyheter den 21 november 2017.

Jean-Claude Arnault dömdes senare för två våldtäkter till 2,5 års fängelse.

Nu har familjen beslutat att överlämna Sara Danius personliga arkiv till Kungliga Biblioteket, vilket rör sig om cirka 20 flyttlådor. Familjen och KB har varit i kontakt sedan ett drygt halvår och arkivet står nu som en deposition på KB. Nu kommer personal på KB att gå igenom arkivet för att sedan besluta sig för vilka delar som kan bli aktuella för en slutlig donation.

– Sara Danius var en enormt spännande person men vi behandlar hennes arkiv på samma sätt som andra personarkiv, säger Katinka Ahlbom, enhetschef för handskrifter, kartor och bilder på KB.

Vilka delar av arkivet som kommer att bli direkt tillgängliga är ännu inte bestämt. Detta är något som kommer att regleras mellan KB och donatorn. Först framåt årsskiftet räknar Katinka Ahlbom med att den frågan ska vara löst.

Kommer allmänheten att kunna läsa Sara Danius dagböcker?

– Vi resonerar med donatorn om de olika delarna av arkivet och i slutändan kan det bli så att familjen ger tillstånd till den som vill läsa dem. Det kan också vara så att familjen ger KB den uppgiften. Men genom att man nu är på väg att donera arkivet till oss så säger man samtidigt att detta är något som man vill att forskningen ska ha tillgång till, säger Katinka Ahlbom.

Dagböcker innehåller ofta uppgifter om tredje man och det är vanligt att sådana beläggs med vissa restriktioner. Katinka Ahlbom vill inte säga om Sara Danius själv uttryckt någon vilja i den riktningen.

Ämnen i artikeln

Sara Danius

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt