Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sara-kristoffersson-for-att-hitta-rasism-lamnar-brown-island-verkligheten/

Kulturdebatt

Sara Kristoffersson: För att hitta rasism lämnar Brown Island verkligheten

Debatten kretsar kring lokalen Vita havet på Konstfack. Borde den byta namn?
Debatten kretsar kring lokalen Vita havet på Konstfack. Borde den byta namn? Foto: Jessica Gow/TT

Nej, Vita havet på Konstfack har inget med rasism att göra, skrev Sara Kristoffersson i en DN-krönika i veckan. Hon avfärdar en komplex dialog som förs på Konstfack, replikerade konstnärskollektivet Brown Island. Här svarar Kristoffersson studenterna.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Att bekämpa rasism är självklart viktigt. Jag har inte påstått något annat. Brown Island har också många tänkvärda synpunkter (DN 6/2). Men inga har med namnet Vita havet att göra.

Under de senaste åren har konstnärskollektivet engagerat Konstfack som lagt ned stora resurser: kompetensutveckling, utställningar, debatter, texter, samtal i ledning, råd och nämnder. Bra. I arbetet ingår ett förslag om namnbyte på samlings- och utställningslokalen Vita havet. Frågan är under utredning sedan något år. Rasism dominerar agendan och skymmer andra perspektiv som klass och social snedrekrytering.

Att det finns en vit modernistisk kub i konstvärlden är välkänt. Men det är inte relevant i sammanhanget eftersom namnet Vita havet inte på något sätt härrör från rasistiskt tänkande eller från begreppet ”vita kuben”. Lokalens namn har en helt annan historia och den måste respekteras. Debatten aktualiserar däremot frågan om var gränsen går för vad som kan tolkas rasistisk och har principiell räckvidd.

För att hitta rasism i namnet lämnar Brown Island verkligheten och träder in i symbolernas och metaforernas värld som leder rakt in i historielöshet där fakta och det förflutna bortdefinieras. Och det är allvarligt. Det blodiga 1900-talet rymmer gott om exempel på hur galet det kan gå. Och hur ska vi kunna navigera in i framtiden om vi förvanskar historien?

Diskussionen skiljer sig markant från tidigare års debatter om rasism i Tintin och Pippi Långstrump där det åtminstone fanns kopplingar till rasistiska tankefigurer. I fallet Vita havet saknas som sagt alla sådana beröringsytor.

Det är så klart inget ändamål i sig att ”klamra sig fast” vid ett namn. Men det måste finnas argument för att ändra. Att Brown Island väljer att tolka namnet rasistiskt räcker inte. Tänkandet är däremot en klassiker: ändamålet helgar medlen.

Brown Island talar om att göra konstskolor mer demokratiska och tillgängliga. Själva gömmer man sig i anonymitet och påstår sig lyfta fram ett studentperspektiv. Vilka studenter? Vilka går kvar på Konstfack? Vem vet. Brown Island har varit och är fortfarande anonyma.

Läs mer:

Brown Island: Sara Kristoffersson avfärdar en komplex dialog som förs på Konstfack

Sara Kristoffersson: Nej, Vita havet på Konstfack har inget med rasism att göra

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt