Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 10:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sara-martinsson-obama-och-springsteen-kan-fa-en-luttrad-cyniker-att-tro-pa-nastan-allt-de-sager/

Musik

Sara Martinsson: Obama och Springsteen kan få en luttrad cyniker att tro på (nästan) allt de säger

Bruce Springsteen och Barack Obama har en podd ihop.
Bruce Springsteen och Barack Obama har en podd ihop. Foto: Rob DeMartin

Barack Obama och Bruce Springsteens nya podd är en av Spotifys bästa idéer hittills. Man luras faktiskt att tro på bilden att de är som vilka killar som helst, skriver Sara Martinsson.

Poddformatet är förrädiskt. När röster börjar tala till en riktigt nära ens öra uppstår en omedelbar närhetskänsla. Så också när Barack Obama introducerar första avsnittet i sin och Bruce Springsteens just lanserade poddserie för Spotify. Med ”Renegades: born in the USA” vill de, förklarar ex-presidenten, undersöka möjligheten att hitta en ny, enande berättelse för USA.

Det explosiva politiska läget i nationen blir en tacksam brygga för att leda in samtalet på rasism, utanförskap, klass och manlighet. Den avskalade miljön i Springsteens studio i New Jersey bidrar till upplevelsen av autenticitet. Man luras faktiskt att tro på bilden som de tecknar av att vara som vilka killar som helst.

Det första avsnittet heter ”Outsiders”. Obama beskriver hans och Bossens vänskap som oväntad, eftersom de ju är så otroligt olika. Att man köper dessa sökta positioneringar från två ultraprivilegierade maktmän har förstås allt att göra med deras gemensamma geni. De har båda uppnått sin ikonstatus tack vare otrolig berättarförmåga. På varsitt håll har de sett och tolkat den moderna amerikanska erfarenheten på sätt som saknar motstycke inom deras respektive fält. De kan få även den mest luttrade cyniker att tro på (nästan) allt de säger.

Således är idén att låta dem i åtta delar diskutera den typen av svåra frågor som just nu sliter det amerikanska folket itu en av den betalande strömningsjättens bästa hittills. Om några har förmågan att nå fram till lyssnare som värjer sig för samtal om vit skuld eller manliga misslyckanden så är det duon Obama/Springsteen.

Illusionen att de gör ”Renegades” för att de tycker så mycket om att prata med varandra håller i sig ända till slutet av det första avsnittet. Då kommer en ny röst in och läser upp historiens längsta namnlista över involverad personal i en poddproduktion. Och så kommer man på att just det, den där känslan av närhet som uppstår är ju själva anledningen till att poddar blivit sådan big business. Spotify-cheferna kommer att få fina bonusar i år med.

Läs fler texter av Sara Martinsson

Ämnen i artikeln

Musik
Barack Obama
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt