Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 13:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/satirisk-konst-av-lena-svedberg-till-salu/

KONST | RECENSION

Satirisk konst av Lena Svedberg till salu

Figurkomposition med självporträtt av Lena Svedberg
Figurkomposition med självporträtt av Lena Svedberg Foto: CF Hill

Den radikala konstnären Lena Svedberg har återupptäckts på senare år. Nu säljer familjen 19 verk, som visas på CF Hill I Stockholm.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Tecknaren och målaren Lena Svedberg dog 1972, endast 26 år gammal. Hon var då en i gänget av samhällskritiska konstnärer som Carl Johan De Geer och Lars Hillersberg, som gav ut den legendariska undergroundtidskriften PUSS. Nu 50 år efter att hon valde att avsluta sitt liv visar CF Hill i Stockholm 19 teckningar och målningar av Svedberg ( t o m 18 maj).

Allt kommer från Svedbergs familj och merparten har inte visats sedan 70-talet. Svenska museer har fått förtur att göra förvärv, vilket en handfull gjort.

Svedbergs skarpa, satiriska konst har återupptäckts på senare år, med sin tidstypiska udd mot samhällets makthavare och solidaritet med världens fattiga och utsatta. Den stora oljemålningen ”Sharpeville” fångar den skoningslösa massakern i Sydafrika, där polisen slaktade svarta apartheidmotståndare. Men här syns även ett självporträtt omgivet av skuggfigurer.

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt