Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sem-sandberg-och-carlberg-till-akademien/

Böcker

Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg till Akademien

Ingrid Carlberg har tidigare varit aktiv som journalist på Dagens Nyheter.
Ingrid Carlberg har tidigare varit aktiv som journalist på Dagens Nyheter. Foto: Kajsa Göransson

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg och författaren, kritikern och översättaren Steve Sem-Sandberg har valts in som nya ledamöter i Svenska Akademien. De ersätter Göran Malmqvist på stol 5 och Kristina Lugn på stol 14.

”Jag lever ju rätt tillbakadraget och vill gärna fortsätta kunna göra det även om jag inser att det nu möjligen blir svårare”, skriver Steve Sem-Sandberg i en kommentar.

Svenska Akademien hade planerat göra inval till de vakanta platserna redan under våren, men det försenades på grund av coronapandemin. De två nya ledamöterna kommer att ta sitt inträde till Akademien i samband med högtidssammankomsten den 20 december.

Steve Sem-Sandberg var länge knuten till Svenska Dagbladet och är nu aktiv som kritiker på Dagens Nyheter. Han har bland annat översatt verk av John Berger och Jon Fosse, samt gett ut flera prisade romaner. Bland dem ”De fattiga i Łódź” som prisades med Augustpriset 2009 och har nått stor internationell framgång.

I sitt författarskap har Steve Sem-Sandberg ofta uppehållit sig vid frågan om den fria viljan, eller kanske snarare den fria viljans brister. Hans romankaraktärer utför inte sällan grymma handlingar som de inte vill utföra eller som de inte vet om att de utför.

”Det känns väldigt hedrande förstås, och jag blev väldigt glad och smickrad över att bli tillfrågad”, skriver Steve Sem-Sandberg i ett mejl till DN.

Han fick frågan av Akademien i helgen och berättar att han tvekat på om han skulle tacka ja, bland annat på grund av vad det kommer innebära för det egna författarskapet.

”Framför allt har jag funderat på vad det kan innebära för min personliga del. Jag lever ju rätt tillbakadraget och vill gärna fortsätta kunna göra det även om jag inser att det nu möjligen blir svårare.”

Steve Sem-Sandberg kommer att ersätta Kristina Lugn, som avled i våras, på stol nummer 14.

”Hon var ju inte bara en stor poet utan också en stor personlighet. Ingen kommer att kunna ersätta henne”, skriver han.

Hur ser du på Akademiens fortsatta arbete för att återupprätta dess anseende?

”Jag kan rimligen inte ha någon uppfattning om det innan jag ens tillträtt.”

Vad kan du bidra med i Akademiens arbete?

”Läsning. Plus förhoppningsvis ett eller annat klokt omdöme.”

Steve Sem-Sandberg
Steve Sem-Sandberg Foto: Alexander Mahmoud

Ingrid Carlberg har tidigare bland annat arbetat som journalist vid Dagens Nyheter och varit gästprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet. 2012 tilldelades hon Augustpriset i kategorin facklitteratur för biografin ”Det står ett rum här och väntar på dig” om diplomaten Raoul Wallenberg och förra året nominerades hon till samma pris för sin biografi om Alfred Nobel.

Så sent som i september fick Ingrid Carlberg Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens pris för vetenskaplighet inom journalistiken för ”Nobel”. Juryn motiverade priset med att hon skrivit ”den ultimata biografin över ingenjören, innovatören, entreprenören och den store donatorn Alfred Nobel”.

Sammanlagt har nio nya ledamöter valts in i Akademien sedan krisen inleddes i april, 2018, då flera medlemmar lämnade sina stolar. Ingrid Carlberg efterträder avlidne Göran Malmqvist på stol 5.

– Jag är helt överrumplad. Jag känner mig väldigt glad och entusiastisk inför uppdraget. Nyligen gjorde jag en rutinoperation av mitt nyckelben och jag har haft lite komplikationer efteråt. Så jag kände att livet var mörkt och trist när Mats Malm ringde upp i helgen. Allt blev mycket bättre efter det samtalet, säger Ingrid Carlberg.

Om den senaste tidens kriser inom Akademien säger Ingrid Carlberg att hon aldrig hade tackat ja till uppdraget om hon inte trodde att Akademien var på rätt väg.

– Så vitt jag förstår fortgår arbetet bättre och bättre. Svenska Akademien är en av de mest fina och anrika institutionerna som vi har. Det är snudd på en nationell angelägenhet att den återvinner sitt fulla anseende och full respekt. Att Akademien av någon anledning tänker att jag ska vara med i det arbetet gör mig väldigt glad.

Hur känns det att ersätta Göran Malmqvist på stol fem?

– Det går inte att ersätta Göran Malmqvist. Så det tänker jag inte ens försöka med. Jag får bidra med det jag kan.

Vad vill du bidra med?

– Jag kan bara bidra med den jag är utifrån min bakgrund som journalist och författare av sakprosa. Som jag har förstått det vill Akademien bredda sig mot sakprosan, och ingen blir gladare av det än jag. Den har i dag en viktig roll när vi ser att sanning och lögn flyter ihop. Jag ser det som viktigt att vi stärker sakprosan som vid sidan av skönlitteraturen skildrar verkligheten på ett njutningsfullt sätt.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm säger att de två nya ledamöterna är precis vad Akademien behöver.

– Ingrid Carlberg innebär en breddning mot det facklitterära utanför humanioras gränser. Steve Sem-Sandberg är en fantastisk författare och kritiker och även översättare som kommer att stärka Akademiens arbete väldigt bra, säger Mats Malm.

Samtidigt säger han att Göran Malmqvist hade språkkunskaper som täckte en stor del av världen och som nu inte ersätts.

– Men vi kommer att bygga upp en miljö runt Nobelkommittén i framtiden så att vi bättre kan täcka in de olika språkområdena. Vi kommer att använda oss av ett antal områdesexperter som kommer att se till så att Akademien får en långsiktig och stabil bevakning av omvärlden. Vi lägger den expertisen mer utanför Akademien nu.

Hur kommer det arbetet att organiseras?

– Det kommer vi att informera om mer i nästa vecka. Jag har inga fler kommentarer i nuläget. Men vi gör det för att säkra tillgången till gediget kunnande på så många språkområden som möjligt, säger Mats Malm.

Han bekräftar också att den externa Nobelkommittén inte kommer att fortsätta i och med att det tvååriga uppdraget är slut.

– Den var ordnad på två år och den var jättebra, vi är väldigt tacksamma för det arbetet som de externa ledamöterna har gjort. Nu arbetar vi fram en modell som vi tror kan fungera bredare på lång sikt.

Akademiledamoten Per Wästberg säger att han inte samarbetat med någon av de nya ledamöterna förut, men att han följt allt de skrivit.

– Det är ju detta – det skrivna – som ligger till grund för att de nu valts in, säger Per Wästberg.

Vad hoppas och förväntar ni er att de ska bidra med till Svenska Akademien?

– Det kan jag inte gå in på. Det är till stor upp till dem själva att visa vad de kan men vi är mycket glada att de tackat ja.

Läs mer:

Björn Wiman: Invalen visar att det finns ljus i änden på Akademiens mörka tunnel