Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sg-lewis-hamtar-inspiration-fran-70-talets-new-york/

Skivrecensioner

SG Lewis hämtar inspiration från 70-talets New York

SG Lewis.
SG Lewis. Foto: Carsten Windhorst

Men samarbetet med Robyn och Channel Tres realiserar den potential som finns i den 26-årige Readingmusikern, skriver Sara Martinsson.

En grej man inte såg komma coronavintern 2021 var att Jamiroquai skulle börja dyka upp som trendig referens. Kanske är det de svåra tiderna som gör att den fantasifulla, men billiga sorts futurism som den notoriskt utskällda brittiska funkgruppen stått för lockar just nu.

För plötsligt härmar Danny Saucedo videon till ”Virtual insanity”, och när omsusade debutanten SG Lewis äntligen får ur sig ett album har han också inspirerats av Jay Kays gäng.

Lyckligtvis har inte den tjugosexårige Reading-musikern gjort en hel skiva i genren ”vit krisfunk”. I ännu högre grad har han hämtat influenser från sjuttiotalets New York. ”Times” ska vara en hyllning till en discotid som flytt, komplett med självaste Nile Rodgers som gäst på singeln ”One more”. Vill man dra det långt kan man kalla det en konceptskiva, med allt vad det kan innebära av en hämmande struktur.

Men där delar av albumet vilar väl tryggt i historiens tyngd finns också annat som verkligen tar spjärn mot nuet. Framför allt samarbetet med Robyn och Channel Tres, ”Impact”, realiserar på sensationellt vis den potential som finns i SG Lewis. När de båda vokalisternas röster flätas runt varandra över en syntig houserytm låter ”Times” helt i tiden.

Bästa spår: ”Impact” feat. Robyn & Channel Tres

Läs mer om musik och fler texter av Sara Martinsson

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt