Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-21 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sir-david-attenborough-nya-instagram-konto-fick-miljontals-foljare-i-rekordfart/

Kultur

Sir David Attenborough nya Instagramkonto fick miljontals följare i rekordfart

Ny på Instagram: Sir David Attenborough.
Ny på Instagram: Sir David Attenborough. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

David Attenboroughs nya Instagram-konto fick närmare tre miljoner följare under första dygnet. Kontot ska användas för att sprida information om klimatet. BBC-profilen är dessutom aktuell med ny bok och film om sitt liv som naturfilmare.

Naturlegendaren Sir David Attenborough startade under torsdagen ett Instagram-konto, som under ett dygn fick närmare tre miljoner följare. Attenboroughs första inlägg var en video där han varnar för hoten mot klimatet. Syftet med det nya kontot är att sprida information om planetens hälsa.

– Som vi alla vet är planeten i fara. Kontinenter står i brand, glaciärer smälter, korallrev dör och fiskar försvinner ur havet. Listan fortsätter och fortsätter. Men vi vet vad vi måste göra och därför använder jag det här, för mig nya, sättet att kommunicera, säger Sir David Attenborough i Instagram-videon.

En timme efter det första inlägget hade naturprofilen en miljon nya följare. Således sattes nytt Guinness-rekord i att på kortast tid nå en miljon följare. De kommande veckorna kommer Attenborough att publicera fler videor där han förklarar olika problem och hur dessa kan lösas.

Kontot styr han med hjälp av kollegorna Jonnie Hughes and Colin Butfield. Den senare nämnda verkade som producent för den bioaktuella filmen ”David Attenborough: A life on our planet”.

I början av november släpper ”Planet Earth”-ikonen boken ”Ett liv på vår planet” som är en skildring av 94-åriga Attenboroughs liv som naturfilmare.

– Den här boken är mitt vittnesmål och min vision för framtiden. Den är berättelsen om hur vi kom att begå detta vårt största misstag och hur vi, om vi agerar nu, fortfarande kan rätta till det, säger Sir David Attenborough om den kommande boken.

I boken tar han upp akuta utmaningar som planeten står inför och omfattningen av den förlust av biologisk mångfald som ägt rum under hans livstid. Boken släpps den 6 november via Natur & Kultur.

Läs fler texter av Moa Malmqvist till exempel intervjun med den isländska konstnären Shoplifter

Ämnen i artikeln

Klimatet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt