Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/slagkraftig-yasin-vander-sig-direkt-till-sina-belackare/

MUSIK | RECENSION

Slagkraftig Yasin vänder sig direkt till sina belackare

Omslaget till Yasins nya album ”Pistoler, poesi och sex”, hans första skiva sedan 2020.
Foto: GG

Efter att bland annat ha avtjänat ett fängelsestraff för förberedelse till människorov är rapparen Yasin Mahamoud tillbaka med ett nytt album. Tematiskt berör han fortfarande gängvardagen. Men något har också hänt med blicken, skriver Sara Martinsson.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Tv-serier, filmer, dokumentärer, storsäljande böcker. I kölvattnet av gängkriminaliteten har ett helt kulturindustriellt komplex vuxit fram. ”Det är många som gör karriär på det som händer, och de vinner priser, men jag får kritik när jag rappar om samma sak”, sa Yasin i en intervju med Nyhetsbyrån Järva i veckan. Man kan förstås invända att det är en grej att skildra en utveckling, en annan att medan man gör det också dömas för grova brott Yasin Mahamoud, även känd som Yasin Byn, har bland annat dömts till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov. Faktumet kvarstår dock att trots, eller i samspel med, sin kriminella bakgrund är Yasin Sveriges störste hiphopartist. När han släpper sitt första album på tre år är det en kulturhändelse värd att stanna till inför.

På ”Pistoler, poesi och sex” är en del sig likt. Efter en rad internationella samarbeten återförenar skivan Yasin med producenten Amr Badr. Partnerskapet är mestadels kreativt gynnsamt. Ibland tar produktionen en lite väl blygsam roll, som om texterna inte vore starka nog att kunna skina även i en mer utmanande omgivning. När Badrs beats är som bäst, som i den technomalande ”Har dig”, skapar de dock en spänning som lyfter helheten och rör sig i effektfull dialog med rappen.

Den är givetvis briljant. Yasin är helt fri i språket. Växlar mellan gatuslang och saklighet, levererar raderna på samma gång nyktert och ekvilibristiskt. Tematiskt berör han fortfarande gängvardagen. Men något har också hänt med blicken. En dotter har fötts. En fängelsevistelse har passerat och ett annat liv inträtt. Den i dag 25-årige rapparen är smartare. Nu förmår han på riktigt sätta gängkriminaliteten i ett större sammanhang, benämna ett illa fungerande samhälle med skärpa.

Dessutom har omvärlden läckt in. I inledningsspåret ”Rap är ingen konst” vänder han sig direkt till sina belackare. ”Dom kritiserar hellre det jag skriver än att kritisera det jag ser”, säger han. Poängen är slagkraftig: ”Fina recensioner har väl aldrig gjort livet här lättare för nån”. Iakttagelsen är förstås korrekt. Dessvärre är ”Pistoler, poesi och sex” alldeles för bra för att få något annat.

Bästa spår: ”Har dig”

Läs mer om musik och våra senaste skivrecensioner