Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/snabba-cash-2-oppnar-helvetets-portar/

FILM | RECENSION

”Snabba cash 2” öppnar helvetets portar

Evin Ahmed i huvudrollen som Leya i ”Snabba cash 2”.
Foto: Gustav Danielsson

”Snabba cash 2” gör kanske inte så mycket nytt, men håller samma höga kvalitet och samma intensitet. Det har smugit sin i en ton av desperation i skildringen av gängvärlden som är svår att värja sig emot.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Svart, svartare, ”Snabba cash 2”. När serien – en spinoff på Jens Lapidus gangstervärld utan koppling till originalberättelsen – är tillbaka i rutan efter knappt ett och ett halvt år har det mörknat rejält i gangstervärlden.

Klättraren Leya (Evin Ahmad) tror sig inledningsvis vara nära det totala genombrottet. En börsnotering av hennes företagsbaby Target Coach står för dörren. En gång för alla ska hon bort från orten och den kriminella världen som höll på att knäcka henne förra gången.

Men högmod går förstås före fall. Leyas hjälpande miljardärshand Tomas (en suveränt skruvad Olle Sarri) visar sig plötsligt vara stjälpande. Återigen står hon inför valet att söka hjälp hos sina gamla skumraskkontakter, inklusive sin knarklangande svåger och gäng­ledare Ravy (Dada Fungula Bozela). Konkurrenten, den leende låg­mälda Zaki (Adam Kais är kusligt bra), dyker upp och vill ta över Ravys business. Och så är skjutandet i gång igen.

Liksom i Diamant Salihus succébok ”Tills alla dör” vänds gamla barndomsvänner mot varandra. Tilltalsordet ”bror”, som alla i ”Snabba cash 2” slänger sig med, kunde inte eka tommare. Inget är heligt. De snabba pengarna är allt. Men denna gång står de riktigt unga i centrum.

Ayaan Ahmed spelar Nala i ”Snabba cash 2”.
Foto: Gustav Danielsson

Det handlar om barnen som rekryteras av gängen, barnen som får vapen i händerna. Ardalan Esmailis engagerade lärare Jamal får representera den enda som riktigt bryr sig i en bortvänd vuxenvärld (plats för en befogad spark åt vinstdrivande skolor). Det är en skoningslös skildring av hur barn utnyttjas som känns rent helvetisk. I oskickligare manusförfattarhänder hade det blivit för mycket. Men här känns det ändå relevant, hur smärtsamt det än är.

”Snabba cash 2” gör kanske inte så mycket nytt. Samma gamla adrenalinrusiga, högoktaniga historia med – fortfarande mycket lyckade – anspråk på autenticitet. Men det den gör, gör den helt rätt. Evin Ahmad är mördande effektiv i sitt porträtt av en viljestark streber med fascinerande viljestyrka. Offer och gärningsman i lyxförpackning. Berättarmässigt är det avskalat och rått. Inte ett ord för mycket i den träffsäkra dialogen som ekar av själslig tomhet, oavsett om det rör sig om finansvärlden eller om gangstervärlden.

Men framför allt har det smugit sig in en ton av desperation den här gången som är omöjlig att värja sig emot och som väl kanaliserar hur det ser ut i verkligheten. En svensk tragedi i effektiv thrillerförpackning.

Läs fler film- och tv-recensioner i DN

Ämnen i artikeln

Film
Tv-serier
Netflix

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt