Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sofia-jannok-ar-bade-aktivist-och-vander-sig-inat/

Skivrecensioner

Sofia Jannok är både aktivist och vänder sig inåt

Sofia Jannok.
Sofia Jannok. Foto: Elin Berge

Det femte albumet är Sofia Jannoks mest utflippade hittills, men hon går aldrig vilse. Hon är en modig artist, skriver Alexandra Sundqvist.

Sofia Jannok har aldrig varit rädd för det spretiga. Att på ett och ett samma album blanda tre språk, autotune, jojk, skenande beats, stråkar, blås, rap, smäktande ballader, strippade diton och slagkraftiga popdängor är numera någonting som känns rimligt när det handlar om just Jannok.

Rent genremässigt rör sig ”LÁVV U” i många terränger. Men trots att Jannoks femte album är hennes mest musikaliskt utflippade går hon aldrig vilse i de storvulna ljudlandskapen, eller i de trångt elektroniska. Mycket tack vare att hon själv är så rotad i sin egen röst, sina egna ord.

Charmen i hennes låtar är att de tycks ha fått den kostym de är ämnade att ha, bortom den mer traditionella synen albumformatet som en helhet. Här finns inte ett uns av ängslan, vilket gör henne till en modig och smått unik artist.

På albumet samsas den talföra aktivisten som i ”Boom”, en systerlåt till hennes furiösa ”Snölejoninna” från 2015, närmast spottar ut en av de bästa svenska poptexterna på år och dagar, med den mer introverta, sökande låtskrivaren.

”LÁVV U” präglas till stor del av en rörelse inåt, som i låtarna ”Världen”, ”Ta slut” och ”Blöder ihjäl”, en trilogi om en kärleksrelations ofrånkomliga slut. I slutändan är det bara ett psalmdoftande piano och Jannoks vädjande röst kvar; ”Slit ut hjärtat ur kroppen / håll dem isär”.

Bästa spår; ”Ta slut” feat. Ayla

Läs mer om musik och fler texter av Alexandra Sundqvist

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt