Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sprakkronika-varfor-ar-hans-egna-bat-originell/

KULTUR

Språkkrönika: Varför är hans egna båt originell?

Språkvården ense med språkpoliserna och godkänner inte ”hans egna båt”.
Språkvården ense med språkpoliserna och godkänner inte ”hans egna båt”. Foto: Frank Chmura/Alamy

Ordet egen uppför sig ganska eget. Det är till exempel många som stör sig på en formulering som min egna bostad. Men denna säregna böjning har faktiskt sin egen logik, skriver Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det här bruket av egen har de senaste åren klättrat allt högre på språkpolisernas irritationstopplista i takt med att det också har blivit allt vanligare. Ordet är dock så klurigt att inte ens experterna är helt överens. I Svenska Akademiens olika ordböcker klassas egen som ett adjektiv. Men i Svenska Akademiens grammatik behandlas egen även som ett pronomen. Anledningen är att egen har en framhävande funktion, som i deras egen sommarstuga, medan ett konventionellt adjektiv som nybyggd beskriver sommarstugan: deras nybyggda sommarstuga.

För det mesta böjs egen på samma sätt som många andra adjektiv som slutar på -en: en förmögen vän, en trogen hund, en egen fritidsbåt. Det är när egen föregås av en bestämning som anger ägande som böjningen går sin egen väg: min förmögna vän, hans trogna hund, hennes egen fritidsbåt. Skälet till att vi ofta stöter på formuleringar som hennes egna fritidsbåt och min egna bostad beror helt enkelt på att egen har anpassats till samma böjningsmönster som adjektiv som förmögen och trogen.

Det är alltså en egenhet som har en viss logik. Men dagens språkvård avråder från det här bruket. De som stör sig på min egna bostad och hennes egna fritidsbåt kan därför luta sig mot språkvårdens rekommendation att skriva min egen bostad och hennes egen fritidsbåt.

Men så har det inte alltid varit. Den säregna böjningen har funnits i svenskan åtminstone sedan 1500-talet. Och det har funnits språkvårdare som har ansett att egen inte borde uppföra sig så egenartat. I En Swensk Orde-Skötsel, som utkom 1689, argumenterade Samuel Columbus för att egen skulle böjas som ett konventionellt adjektiv, som i ded är hans egne gagn ok bästa.

Kanske är det alltså så att ett språkbruk som då ansågs föredömligt nu är på väg att etablera sig på allvar.

För den som känner sig vilsen är det möjligen en tröst att adjektivet egen – i betydelsen ”originell” – inte trotsar några mönster. Där talar vi bara om ordets lite egna beteende. En böjning som ordets lite eget beteende är för egensinnig till och med för egen.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt