Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-27 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/spretigt-men-tankevackande-om-doden-kvantfysik-och-ubatar/

Bokrecensioner

Spretigt men tankeväckande om döden, kvantfysik och ubåtar

Foto: Joanna Hellgren

Oskar Kroons nya barnbok tar barns grubblerier på allvar, med fin närvaro och klar röst. Men det blir lite för många trådar och för mycket lämnas öppet.

Oskar Kroon

”Överallt och ingenstans”

Ill. Joanna Hellgren, Brombergs, från 6 år

Oskar Kroon debuterade med ”Mitt fönster mot rymden” 2018 och i fjol tilldelades han Augustpriset för ”Vänta på vind”. I höst har han kommit ut med ”Överallt och ingenstans”. En bok om året är en produktionstakt som inte alla författare kan ha med kvaliteten i behåll. Men Oskar Kroon har ett självklart och okonstlat sätt att skriva, i en berättaranda som påminner om Barbro Lindgren och Ulf Stark.

I fjolårets ”Vänta på vind” fick Vinga respit från familjeproblemen hos morfar på ön. I ”Överallt och ingenstans”, som riktar sig till något yngre barn, finns också en viktig ö. Hit åker Sillen tillsammans med pappa för att hälsa på farmor, som Sillen inte riktigt får kontakt med. Dessutom har farmor en ganska läskig granne, Börje. Sillen och kompisen Nikolaj intresserar sig för kvantfysik, ubåtar och sport och gör tidningar. När Sillens tidningar plötsligt försvinner är hon övertygad om att det är Nikolaj som stulit dem.

Oskar Kroon fick Augustpriset för sin förra bok, ”Vänta på vind”, 2019.
Oskar Kroon fick Augustpriset för sin förra bok, ”Vänta på vind”, 2019. Foto: Casia Bromberg

”Överallt och ingenstans” är en passande titel till denna mysiga, men lite spretiga kapitelbok. Sillens funderingar kring livet och döden krokar i vardagens små och stora händelser. Vi introduceras till känslosamma pappa, känsliga lillebror Birger, stabila och trygga mamma, den lite oberäknelige vännen Nikolaj, mystiska och kanske egentligen inte så läskiga Börje. Sillens vardag tuffar på, och saker förändras lika snabbt som tankarna poppar upp i hennes huvud. Sillen och Nikolaj blir ovänner, med ens är Börje snäll, och en dag dör farmor. Sillen funderar: får hon sakna Nikolaj mer än hon saknar farmor? Det är rörande och träffande skildrat, det där grubblandet som många nog aldrig växer ifrån men som för ett barn är helt nytt. Där glädje och sorg samsas med skuldkänslor och svarta hål. Joanna Hellgrens illustrationer fångar upp detaljer ur Sillens fantasi och verklighet på ett sätt som berikar texten.

Ändå hade jag önskat att vissa trådar knöts ihop tydligare mot slutet. Förlaget kallar boken ”existentiell thriller”, en etikett som lämnar en del att önska. Det finns förvisso spännande inslag, men mycket lämnas öppet. Kanske hade Oskar Kroon tjänat på att begränsa sig till färre, mer dramaturgiskt utmejslade skeenden. Men förmodligen är det inte en sådan bok han velat skriva, utan en filosofisk och tankeväckande historia för en läsare som funderar mycket. Och det gör han med fin närvaro och klar röst.

Läs fler texter av Emma Holm och mer om barnböcker.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt