Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 14:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/squid-game-effekten-fler-pluggar-koreanska/

KULTUR

”Squid game”-effekten: fler pluggar koreanska

Den sydkoreanska vågen rullar över världen, inte minst tack vare Netflix-succén "Squid game".
Den sydkoreanska vågen rullar över världen, inte minst tack vare Netflix-succén "Squid game". Foto: Youngkyu Park/Netflix/AFP.

En popkulturell våg från Sydkorea rullar över världen. Inte minst Netflix-succén ”Squid game” har gjort det coolt att plugga koreanska.

TT Text

Flera internetbaserade språktjänster märker av det nya intresset för koreanska. Språkappen Duolingo har under de två första veckorna efter ”Squid game”-premiären sett en 76-procentig ökning av nya användare i Storbritannien och 40 procent i USA, rapporterar Reuters.

Men trenden har pågått även före ”Squid game”. The King Sejong Institute, som drivs av det sydkoreanska kulturdepartementet, hade förra året 76 000 studenter i 82 länder, en snabb tillväxt jämfört med 2007 då man hade 740 studenter i tre länder.

Fenomenet har nyligen fått uppmärksamhet i The Oxford English Dictionary, som inkluderat 26 nya koreanska ord. Bland annat så finns ordet ”hallyu” med, som betyder ”den koreanska vågen” och beskriver den globala succén för sydkoreansk film, mode, mat, musik och tv.

President Moon Jae-In välkomnar intresset och kallar det koreanska alfabetet ”hangeul” för landets ”mjuka makt”.

Läs mer:

Hanna Fahl: ”Squid game” är ett rorschachtest för självbilden

Ämnen i artikeln

Netflix
Tv-serier
Sydkorea

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt