Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/stahlis-du-hor-en-lat-och-vips-ar-du-pa-en-annan-plats/

KULTUR | KÅSERI

Ståhlis: Du hör en låt och vips är du på en annan plats

Ett lätt sätt att försvinna långt bort...
Ett lätt sätt att försvinna långt bort... Foto: Richard Newton/Alamy

Kåseri. Det finns musik för de flesta tillfällen och stämningar, men det gäller att det är ”rätt” musik. Försök aldrig somna till fel filmsoundtrack!

Detta är ett kåseri. Skribenten svarar för eventuella åsikter i texten.

Det här med musik är lurigt. Det kan räcka med ett anslag för att få en att gå från sprallig till vemodig – och tvärtom.

Själv skulle jag inte kunna leva utan musik men det finns de som kan. De som inte vill lyssna på låtar från förr, när de var mitt livet, därför att det påminner om att det var roligare då. Att livet är tristare nu. Så de stänger av, eller snarare aldrig på.

Musik kan verkligen användas till mycket. Tänk bara på hur många sega kriminalfilmer det finns där de försökt förhöja spänningen genom att lägga på någon dallrande musik. Eller filmer där paret äntligen får till någon romantisk middag när det plötsligt tycks stå en stråkorkester som tar i bakom något draperi. Händer aldrig i verkliga livet trots inskaffande av draperi, kan jag berätta.

Melodier biter sig fast i tiden. Du hör en låt och vips är du på en annan plats, med andra människor, i en annan stämning. Man kan komma på sig att sitta på bussen en grå måndagsmorgon med den där musiken och tidsförskjutningen i öronen, småleende till övriga bussresenärers undrande blickar.

Eller få en melodi skickad till mobilen med en text som säger allt som behövs sägas.

Många använder musik som något slags coach, för att aktivt komma i bra stämning, och inte bara öka tempot under gymträning eller veckostädning. Skribenter och konstnärer använder sig ofta av musik, liksom studerande.

Men det gäller att välja ”rätt” musik. Gärna något instrumentalt utan störande text om man ska skriva eller läsa; inga konkurrerande ord. Står du vid staffliet är ord sällan störande, där tycks tempot i musiken vara viktigare.

Att somna till musik kan vara skönt. Då gäller det att ha koll på låtlistan så att en drömmande nocturne av Chopin inte följs av Haydns trumpetkonsert.

En natt för många år sedan låg jag och lyssnade till ”Musik mot midnatt” i radions P2, vaggades in i sömnen rike när jag plötsligt blev klarvaken. En känsla av starkt obehag for genom kroppen. Vad var nu detta? Varför denna känsla av ja, vad då?

Jag låg stilla, lyssnade. Så kom jag på: Det var ledmotivet till filmen ”Gökboet”.

Läs fler kåserier av Ståhlis, till exempel om svårigheten med att hitta den perfekta regnkappan.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt