Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/star-trek-stjarnan-fick-resa-till-rymden/

KULTUR

Star Trek-stjärnan: Detta borde alla få se!

William Shatner möttes av Jeff Bezos efter landningen på jorden.
William Shatner möttes av Jeff Bezos efter landningen på jorden. Foto: Jose Romera/AFP

Klockan 16.50 svensk tid på onsdagen sköts Star Trek-legendaren William Shatner upp till en höjd av drygt 100 kilometer över markytan. Skådespelaren blev därmed världens äldste astronaut.

– Det blå täcket runt jorden, så skört. Så tunt! Så sårbart, sa Shatner när han landat.

I en intervju inför uppskjutningen avslöjade William Shatner att han inte var helt lugn inför uppskjutningen:

– Jag är skräckslagen. Ja, jag vet, jag är kapten ’förbannade’ Kirk, och jag är skräckslagen, sa Shatner i en intervju för några dagar sedan.

Rymdresan blev kort och kapseln med Shatner och de övriga besättningsmedlemmarna landade efter mindre än 11 minuter.

– Detta kan inte jämföras med något som jag upplevt tidigare, sa Shatner under färden.

Raketen som lyfte besättningen till rymden landade normalt och kommer nu att kunna återanvändas ytterligare några gånger. Några minuter senare landade kapseln i sina stora fallskärmar i ett ökenområde i Texas.

Där möttes rymdturisterna av ägaren till Blue Origin, Amazongrundaren Jeff Bezos som öppnade luckan och hälsade alla välkomna tillbaka till jorden. 90-årige William Shatner tog några stela steg ut på den lilla landgången och fick sedan en kram av Bezos.

Till skillnad från Space X sköts Blue Origins kapsel inte upp i omloppsbana utan gjorde bara ett kort skutt ut från atmosfären och sedan tillbaka till jorden.

– Det var annorlunda än vad man hade trott, hann Shatner säga, innan han avbröts av Bezos som hellre ville öppna en flaska champagne.

Men William Shatner hade mycket att säga och var uppenbarligen mycket tagen av det han upplevt under de få minuterna utanför jordens atmosfär:

– Alla i hela världen borde få se detta. Det var helt otroligt, att se det svarta utanför och det blåa runt jorden. Där fanns moder jord och där ute, var det döden? Det var så rörande. Det var så underligt. Det blå täcket runt jorden, så skört. Så tunt! Så sårbart. Atmosfären är så tunn.

– Jag är så fylld av känslor och jag hoppas att jag aldrig återhämtar mig från detta, jag vill aldrig förlora den här känslan, sa en mycket känslosam William Shatner.

Detta var sjätte gången i år som privatpersoner har kunnat resa i rymden.

Läs också:

Star Trek-legendaren får resa i rymden på riktigt

Ämnen i artikeln

Rymden

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt