Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/status-quo-basisten-alan-lancaster-ar-dod/

MUSIK

Status Quo-basisten Alan Lancaster är död

Alan Lancaster.
Alan Lancaster. Foto: Andrew Fosker/TT

Alan Lancaster, basist och en av grundarna av brittiska rockbandet Status Quo, har avlidit, skriver NME.

DN-TT Text

2021-09-27 15.15 Texten har tillfogats en rättelse

Han föddes 1949 i Peckham och spelade i skolorkestern tillsammans med Francis Rossi. 1962 bildade de bandet Scorpions ihop med två klasskompisar, ett band som så småningom omformades och efter flera namnbyten blev Status Quo. Gitarristen Rick Parfitt – som gick bort 2016 – kom med i bandet strax innan de släppte sin första skiva.

Gruppens första hit ”Pictures of matchstick men” kom 1968 och under 60-talet var Status Quo mer ett psykedeliskt popband, men mot mitten av 70-talet började de utveckla en rockigare stil. Sina största hits fick gruppen med ”Whatever you want” och ”Rocking all over the world”.

Alan Lancaster lämnade Status Quo 1984, efter meningsskiljaktigheter om i vilken riktning man skulle utveckla musiken, och flyttade till Australien. Han var dock med vid flera återföreningar, senast 2014.

Alan Lancaster hade diagnosen MS. Han blev 72 år.

Rättelse: I en tidigare version stod det felaktiga uppgifter om bandets tidiga år.

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt