Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 22:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/stefan-hansen-unga-klara-vi-maste-satsa-hardare-pa-barnkulturen/

KULTURDEBATT

Kulturdebatt. Stefan Hansen, Unga Klara: Vi måste satsa hårdare på barnkulturen

Bild 1 av 2 Unga Klaras vd Stefan Hansen.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Bild 2 av 2
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Någon måste säga det uppenbara: majoriteten av de politiska partierna i Sveriges riksdag påstår att de vill prioritera barn och unga, men i praktiken verkställs inte den uttalade politiken. Det skriver Unga Klaras vd Stefan Hansen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Ja, det finns all anledning för den nytillträdda kulturministern Jeanette Gustafsdotter att vända på varenda sten för att komma till rätta med snedfördelningen som finns inom hela kulturområdet. Om regeringen ser kulturpolitiken som en del av välfärdssamhället, där det offentliga tar ansvar för att omfördela resurser till de med störst behov, så misslyckas man med att genomföra ett av sina viktigaste uppsatta mål: det om att prioritera barn och unga.

Statsministern har varit tydlig. Samtliga statsråd i Sveriges regering ska se över hur just deras politikområde kan minska gängkriminaliteten genom att vända på varenda sten.

Jag skulle önska att den nytillträdda kulturministern på frågan om hur just kulturpolitiken ska kunna bidra till detta, hade svarat att det nu gäller att prioritera konstområdet för och med barn och unga. I stället för att ens överväga utredningsbehovet om huruvida gangsterrappen bidrar till kriminalitet, skulle regeringen kunna utreda vad kulturens nedstängning inneburit för barns tillgång till konst och deltagande i samhällslivet.

Hur ska Sverige som kulturland säkerställa barns rätt till konstnärliga uttryck – vilket barnkonventionen, svensk lag sedan 2020, stipulerar – under och efter pandemin?

Någon måste säga det uppenbara: majoriteten av de politiska partierna i Sveriges riksdag påstår att de vill prioritera barn och unga, men i praktiken verkställs inte den uttalade politiken.

Kulturskolerådet genomförde nyligen en kartläggning över de offentliga kulturmedlen. Deras rapport ”Var kommer barnen in?” visar tvärtom att den enda målgruppen som prioriteras av såväl stat som region är vuxna. På statlig nivå ser det riktigt bekymmersamt ut, endast 24 procent av anslagen går till barn och unga. Se där, hur regeringen missar att genomföra sin egen radikala kulturpolitik! Den om en verklig omfördelning där politiken framhåller att barn har minst makt och tillgång till kulturlivet, därför behöver det offentliga kompensera genom att prioritera barns tillgång och möjlighet till konst, yttrandefrihet och fri åsiktsbildning.

”Vad ska vi med barnkulturen till?” måste antagligen varenda politiker och tjänsteperson fråga sig, eftersom politiken och förvaltningen fortfarande i realiteten prioriterar vuxnas kulturkonsumtion. Tja, vad ska vi med barn till? Det är talande för vårt vuxensamhälle att barn verkar vara av större intresse som skolpengsleverantör än som deltagare och publik på våra offentliga kulturinstitutioner.

Den riktiga barnrevolutionen – där unga engageras och är centrala i samhälls- och demokratiutvecklingen – börjar den dagen konsten och frihetsbegreppen intresserar sig helhjärtat för den unga människan. Fram med det radikala åtgärdsprogrammet för barn och unga och vänd på varenda sten, kulturministern!

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Scen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt