Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/stelt-nar-ledsen-pojke-moter-utomjording/

FILM | RECENSION

Stelt när ledsen pojke möter utomjording

”Lille Allan - den mänsklige antennen”.
”Lille Allan - den mänsklige antennen”. Foto: Folkets Bio

När en ufo-tokig granne använder Allan som levande antenn dras han in i ett fantasifullt men förvirrat äventyr. Elegant men ödsligt, skriver Sebastian Lindvall och önskar att den trebenta rymdflickan hade fått ett roligare första intryck av vår planet.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Mellan flyttkartonger, ansträngda leenden och vilsenhet stiftar det nyblivna skilsmässobarnet Allan en otippad bekantskap med ufo-tokig granne som får för sig att använda honom som mänsklig antenn. Kontakt upprättas med den gröna, trebenta rymdflickan Majken, som efter en nödlandning behöver hjälp att återvända hem.

Den vänliga rymdvarelsen är en populär figur i filmsammanhang. Inte så konstigt – vem föredrar inte en svävande cykeltur med ET framför panikspring från kolonisatörer i laserskjutande tefat?

Liksom i Spielbergs film är bovarna i ”Lille Allan – den mänsklige antennen” av mänskligt ursprung. 80-talsvibben stärks med syntig retromusik och neonskyltstypsnitt, men djupare än så går aldrig pastischen. I stället är det en tämligen tidlös, fantasifull men lätt förvirrande, historia om uppbrott.

Majkens tankeläsarförmåga gör henne till en tacksam terapeutisk motor för att belysa vikten av att snacka känslor, men knappt hinner den omaka trion lära känna varandra förrän de blivit måltavlor för ett pensionärspsycho. Denne tycks vilja ha en utomjordisk trofé till sin samling av uppstoppade husdjur. Tror jag – hans motiv är inte solklart. Över huvud taget är orsak-verkan-sambanden ibland så vaga att koncentrationsantennen hamnar lite snett.

Är Allans mor född i Danmark? Om inte, vilka konsekvenser får det för en familj som Allans?

Även om Allans flytt orsakats av ett beslut mellan två vuxna kan jag inte undgå att se en koppling mellan denna danska barnfilm – där ett barn till en svart mor och vit far tvingas överge sin trygghet för en ny och främmande plats – och senare tids skriverier om tvångsförflyttningen av ”icke-västliga” (DN 31/7). Är Allans mor född i Danmark? Om inte, vilka konsekvenser får det för en familj som Allans? Och hur hamnade vi här egentligen?

Visst, det är en aning långsökt att se filmen, efter Peter Frödins och Line Knutzons barnbok med samma namn, som en allegori om ”gettolagen”. Fast å andra sidan: är det inte snarare regel än undantag att historier om rymdvarelser på Tellusbesök berör migrationsfrågor? Med eventuella inslag av alienation, fångenskap och flykt.

”Lille Allan – den mänsklige antennen” är lite för rörig för att landa tematiskt. Utåt sett är det välgjort, tjusigt bildberättat med eleganta åkningar och rart uttrycksfull karaktärsdesign (där man verkar ha sneglat mer mot Sony Pictures Animations färgglada och storögda estetik än den Tim Burtonska förlagans). Men just denna proffsiga prydlighet får också den märkligt ödsliga världen att kännas än mer stel och livlös. Som ett vuxenstädat barnrum.

Man hade önskat Majken ett roligare första intryck av jorden.

Se mer. Tre filmer om barnvänliga rymdvarelser: ”ET – the extra-terrestrial” (1982), ”Järnjätten” (1999), ” Lilo & Stitch” (2002).


Läs fler texter av DN:s Sebastian Lindvall och fler av DN:s filmrecensioner.

Ämnen i artikeln

Film
Barnfilm

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt