Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/stephan-mendel-enk-fortsatter-beratta-om-det-judiska-goteborg/

Bokrecensioner

Stephan Mendel-Enk fortsätter berätta om det judiska Göteborg

Bild 1 av 2 Journalisten och författaren Stephan Mendel-Enk debuterade 2004 med reportageboken ”Med en uppenbar känsla för stil”, som analyserade manligheten.
Foto: Kajsa Göransson
Bild 2 av 2
Foto: Kajsa Göransson

Stephan Mendel-Enk fortsätter i sin nya roman att följa Jacob, som växte upp i det judiska Göteborg i ”Tre apor”. Ola Larsmo läser en underfundig roman med språkliga underskruvar.

Jag har ett citat av författaren Stephan Mendel-Enk i huvudet, som dyker upp ibland när jag funderar över detta med att skriva romaner: ”Det var viktigt att inte fastna i att tala sanning.”

Han fällde de orden i en intervju i GP i samband med utgivningen av sin första roman, ”Tre apor” från 2014. Den var en samtidigt gripande och bitvis slapstick-rolig skildring av pojken Jacobs uppväxt i det judiska Göteborg, som möjligen utgick från vissa egna erfarenheter, men ändå inte. Vi fick lära känna tre generationer i samma släkt där alla hade högst olika syn på sin gemensamma judiska bakgrund. Titelns tre apor syftade förmodligen på den kända japanska skulpturen, även om det aldrig sades rakt ut: en apa som håller för ögonen, en som håller för munnen och en som täcker sina öron.

I centrum för den förra romanen stod pojken Jacob, med syskonen Mirra och Rafael, och handlingen kretsade kring hur allting tycktes rämna i och med föräldrarnas skilsmässa, såväl släktband som relationen till judiska församlingen. Till sist följde faderns obegripliga självmord. ”Tre apor” blev en välförtjänt framgång, främst genom sin säkra språkliga rytm och sitt färgstarka persongalleri.

Läs mer: Jonas Thentes recension av ”Tre apor”.

I ”Apan i mitten” är vi tillbaka i Jacobs värld. Det har gått några år, det är nittiotal och Jacobs halvbror Rafael kommer hem från Israel, där han hoppat av ett välbetalt jobb och slagit upp sin förlovning. Han är rastlös och självsäker men vet samtidigt inte vart han vill. Kring den efterlängtade Rafaels hemkomst slår det ut orosvågor, inte minst då denne sugs in i en alltmer religiöst tvärsäker och enkelspårig krets kring den chassidiska rabbinen Rosenbaum.

Samtidigt går intifadan i Israel/Palestina över i förhoppningarna kring Osloavtalet och situationen, som alla följer minutiöst, skruvas upp mot mordet på Israels premiärminister Yitzak Rabin 1995. Men Jacob är också engagerad i att följa det judiska fotbollslaget Maccabia från en plats i åttonde divisionen till den sjunde, samtidigt som han med oro följer halvbroderns tilltagande religiösa fanatism. Det hela blir inte lättare av att familjen efter skilsmässan börjat halka ifrån den judiska församlingens gemenskap

De olika familjemedlemmarnas egenheter tar sig formen av kugghjul som hakar i varandra: någons nojor ger en skjuts åt en annans oro, som sedan sätter en tredjes grubblerier i rörelse. Mendel-Enk berättar till synes obekymrat vidare, men under enkelheten ryms en stram komposition. Jag tror inte att jag avslöjar för mycket om jag säger att ingenting är slutgiltigt löst på sista sidan; goda gärningar belönas inte nödvändigtvis och onda får inte heller något straff. Det mesta… fortsätter. Men livet går att leva.

Den nya romanen har titeln ”Apan i mitten”. På skulpturen är det den som håller händerna för munnen. Jag antar att det är Jacob. Han säger sällan rakt ut vad han tänker, och när han försöker göra det så går det inte så bra. Det betyder att det finns plats för två romaner till i sviten, och jag ser fram mot fler återbesök i den del av det judiska Göteborg som Stephan Mendel-Enk hittills skildrat med sådan underfundighet och ett språk fullt av underskruvar.

Läs fler aktuella bokrecensioner i DN.

Läs fler texter av Ola Larsmo.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt