Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/stora-ovationer-nar-folkkara-bjorn-gustafson-fick-arets-hedersbagge/

FILM

Stora ovationer när Björn Gustafson fick årets Hedersbagge

Björn Gustafson med sin Hedersbagge.
Foto: Elin Aberg

Årets Hedersbagge tilldelas den folkkära veteranen Björn Gustafson. Den 88-åriga skådespelaren möttes av stående ovationer på Cirkus i Stockholm när han på måndagskvällen fick ta emot priset för ”både allvarliga och komiska gestaltningar, alltid med en mänsklig värme i botten”.

Drängen Alfred i ”Emil i Lönneberga”, Dynamit-Harry i ”Jönssonligan” och berättarrösten i ”Alfons Åberg”. Få svenska skådespelare är mer folkkära än Björn Gustafson. På måndagskvällens Guldbaggegala fick den 88-åriga slitvargen också lön för mödan då han belönades med en hedersbagge för sina samlade insatser i den svenska filmen.

– Uttrycket ”folkkär” används ibland så ofta att det riskerar att devalveras. Men sällan har det varit mer motiverat än just i år, sa Anette Novak, vd för Svenska Filminstitutet när hon introducerade Björn Gustafson inför den festklädda galapubliken på Cirkus i Stockholm.

Björn Gustafson debuterade på 1950-talet och i hans cv finns ett 80-tal film- och tv-roller med titlar som ”Mannekäng i rött”, ”Kärlek 65”, ”Värmlänningarna”, ”Hallo baby”, ”Den goda viljan” och ”Dubbelstötarna”. Novak pratade om hur regissörer som Arne Mattsson, Arne Sucksdorff, Göran Gentele och Bo Widerberg upptäckte ”tidigt en särart och en alldeles egen spelstil”:

– Lite lätt förvirrad, ibland lite gnällig, men allt som oftast hjärtegod, fortsatte Novak och lovprisade Gustafsons säregna röst – en ”mjuk, eftertänksam och empatisk stämma som tröstat och roat både barn och vuxna ur flera generationer”.

Björn Gustafson som drängen Alfred och Jan Ohlsson som Emil, 1973.
Foto: Roger Tillberg/TT

Läs mer

Spyorna kan ge Guldbagge – så gjordes scenen

Flest Guldbaggenomineringar till ”Triangle of sadness”