Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-31 19:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/stort-nojesbolag-i-akut-kris-det-ar-en-skitsituation/

Kultur

Stort nöjesbolag i akut kris: Det är en skitsituation

Oscarsteatern ingår i Moment Group-koncernen .
Oscarsteatern ingår i Moment Group-koncernen . Foto: Cecilia Liljeton/TT

Arrangörerna i nöjesbranschen blöder ekonomiskt. Börsnoterade Moment Group, som bland annat äger 2Entertain, varnar för att bolaget kan vara mycket nära ”slutet”.

– Om vi inte kan ordna med finansiering så innebär det antingen att ansöka om konkurs eller rekonstruktion‚ säger vd Otto Drakenberg.

Uppdaterad 2020-10-16, 13:53: Texten har tillfogats en rättelse.

Nöjes- och kulturbranschen är hårt drabbad under coronapandemin, då intäkterna har minskat dramatiskt. Flera bolag tvingas till omfattande besparingar. I onsdags kunde DN avslöja att storbolaget Live Nation tvingas säga upp personal i Sverige.

Läget för börsnoterade Moment Group, som äger dotterbolag som 2Entertain och Wallmans Group, är än mer allvarligt, något även GP tidigare har rapporterat. Koncernen, som samlar privatteatrar som China Teatern, Oscarsteatern och Lisebergsteatern, har stora bekymmer att trygga finansieringen.

Otto Drakenberg beskriver att läget försämrats under hösten och att mötesrestriktionerna som kvarstår skapar flera olika typer av problem för koncernen. Dels för att inga större evenemang kan anordnas, dels för att otydligheten i beskeden försvårar koncernens kommersiella samarbeten.

– Vi fäktar med armarna för fullt för att ordna en överlevnadsplan. Vi har flera parallella spår i gång, men tyvärr är de ömsesidigt avhängiga varandra. Om vi inte får till det här, eftersom alla lurpassar på varandra – investerare, aktieägare och långivare – då tar det slut, säger Otto Drakenberg.

Enligt bolagets bedömningar finns det en risk att likviditetsbrist uppstår i mitten av fjärde kvartalet 2020.

– Har du barn? Hade du haft det så skulle de säkert ha velat fira halloween. Alla föräldrar vet exakt när det infaller, och det är ganska snart (31 oktober). Får vi inte till något innan dess så blir det inget halloweenfirande för Moment Group. Slutet är för oss oerhört nära. Det är en jävla skitsituation.

Vad innebär ”slutet”?

– Om vi inte kan ordna med finansiering så innebär det antingen att ansöka om konkurs eller rekonstruktion. Båda alternativen är verkligen sista utvägen, men kommer det inga andra lösningar på bordet så måste styrelsen ta sitt ansvar och söka om antingen det ena eller det andra.

2Entertain var ett av bolagen som fick mest pengar från Kulturrådet i den första rundan av krisstöd tidigare i år, drygt 5,1 miljoner kronor. Pengarna är dock långt ifrån tillräckliga, menar Otto Drakenberg. Enligt honom behöver både Moment Group-koncernen och andra bolag i branschen få ta del av nya stöd inom en mycket snar framtid.

– Vi är just nu extremt obehjälpta av myndigheternas långsamma agerande. De har gjort det väldigt svårt för oss med det trubbiga näringsförbudet och frånvaron av stöd, säger Otto Drakenberg.

Moment Group har sedan februari varslat nära 500 av sammanlagt 550 anställda om uppsägning, som en del av koncernens besparingsåtgärder. Om man lyckas överleva fram till årsskiftet kommer det enligt Otto Drakenberg vara av största vikt att man även efter det fortsätter ha möjlighet att ta del av statligt korttidspermitteringsstöd.

Samma bild ger andra större arrangörer och arenabolag i sektorn. I ett öppet brev till statsråden Ibrahim Baylan (S) och Amanda Lind (MP) kräver Stockholm Live, Got event och Malmö arena besked om ett förlängt permitteringsstöd även efter årsskiftet. Även boknings- och arrangörsbolaget Blixten & co ser det här som viktigt för att människor i branschen ska ha någon chans att behålla sina jobb.

– Läget är väldigt, väldigt bekymmersamt. Vi har inga intäkter. Vanligtvis gör vi tre fyra evenemang om dagen i Sverige, men nu har vi endast gjort ett fåtal sedan restriktionerna infördes, säger Henrik Berndtson, vd på Blixten & co.

Hur länge överlever ni, om det här fortsätter?

– Det beror på hur stöden utformas. De måste förlänga korttidspermitteringen. Om det inte görs, då kommer man att skicka ut ett väldigt stort antal människor i arbetslöshet. Det är den enda livlinan som branschen har just nu, annars blir det massuppsägningar i december och januari.

Rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift kring Tickster. Det är inte ett dotterbolag till Moment Group. Tickster ägs till 20 procent av Moment Group, men huvudägare är XNSE Experience Enabling Services som äger 80 procent.

Läs mer:

Krisen förvärras för Live Nation Sverige – tvingas säga upp personal

Arenabolagen vädjar till regeringen: ”Inte fått en krona”

Ämnen i artikeln

Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt