Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 20:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/studio-dn-10-september-trumpbockerna-ar-en-dokumentation-av-hur-usa-gatt-sonder/

KULTUR

Studio DN 10 september: ”Trumpböckerna är en dokumentation av hur USA gått sönder”

Foto: Magnus Hallgren

Boken ”Hoax” av CNN-journalisten Brian Stelter granskar tv-kanalen Fox News och dess extremt nära relation med president Trump. DN:s Martin Jönsson har läst den – och en rad andra aktuella böcker om Trump, medierna och sanningen.

DN Text

Lyssna här:

Hur skulle du säga att Fox News har förändrats under Donald Trumps tid i Vita huset?

– Betydelsen av ordet ”news” har helt klart minskat. Det finns ett program som heter ”Fox and friends” som egentligen säger mer om vad Fox News är, och där presidenten är den viktigaste vännen naturligtvis. Det som Brian Stelter säger och skildrar i sin läsvärda bok är att det finns duktiga journalister på Fox News, men det är också många av dem som har lämnat. Brian Stelter kallar det till och med för statsmedia. Vilket är intressant eftersom det är precis sådant som Trump och andra försöker väcka konspiration mot – att medierna är styrda av den djupa staten och så vidare. Men det är svårt att hitta något som är mer propagandaaktigt i USA än Fox News.

Symbiosen man har sett mellan Donald Trump och några av de mest vinklade programledarna har fått konkret politisk betydelse. Hur ser den ut?

– Det är en symbios med mer eller mindre en direkt kommunikation. Sägs något i Fox News morgonprogram så twittrar Trump ut det. Han bygger mycket av sin verklighetsbild på det han hört och sett i Fox News. Som Stelter skildrar i sin bok pratas Trump och programledaren Sean Hannity vid varje dag. Trump ringer honom före, och efter programmet för att kolla hur det gick. Det är en otroligt nära kontakt. Att ha den sortens tillgång till presidenten gör att de här programmen får större betydelse och ökar sin publik. Men å andra sidan leder det till att de blir mer och mer lojala med presidenten för man biter inte den hand som föder en.

Vad tror du Fox News-tittarna säger om den här boken?

– De läser inte den. Det är så otroligt polariserat i mediekonsumtionen att det aldrig skulle falla dem in att läsa en bok av en påstådd vänsterliberal på CNN, som är folkets fiende. Det är så som Trump och hans anhängare hänvisar till Stelter.

– I det enorma flödet av böcker om Trump finns det hejarklacksböcker från Trumps sida, skildringar inifrån och kritiska granskningar. Trump twittrar ständigt ut hur bra han tycker böcker från hans sida är och hur förfärliga de andra böckerna är. Det tror jag speglar väldigt mycket hur Fox News tittare ser på det.

Vad får alla de här böckerna om Trumps tid som president för konsekvenser för amerikansk demokrati?

– I ett längre perspektiv, när forskare har tittat på det, kommer man se det som en dokumentation av när polariseringen gick så långt att USA gick sönder.

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs också: Martin Jönsson: I Fox News kan Donald Trump predika för de redan färlsta utan att bli ifrågasatt

Ämnen i artikeln

Donald Trump
DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt