Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/studio-dn-15-oktober-sa-tog-squid-game-sociala-medier-med-storm/

KULTUR

Studio DN 15 oktober: Så tog ”Squid game” sociala medier med storm

Lee Jung-Jae, som kommit att bli en av Sydkoreas största skådespelare, spelar huvudrollen Seong Gi-hun i Squid game.
Foto: Netflix

Den sydkoreanska Netflix-serien ”Squid game” skildrar skuldsatta, desperata människor fast i en extremt dödlig version av klassiska barnlekar.

Serien har lockat 111 miljoner tittare de första fyra veckorna sedan premiären, och seglat upp som streamingjättens mest sedda serie någonsin.

I Studio DN berättar DN:s reportrar Patrik Lundberg och Hugo Ewald om hur ”Squid game”-succén märks på sociala medier och vad serien berättar om det koreanska klassamhället.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Så tog ”Squid game” sociala medier med storm
0:00 / 20:39

”Squid game” är en brutal thriller där skuldsatta, desperata människor deltar i ett spel där de tävlar om enorma summor pengar.

Den som förlorar utmaningen, avrättas brutalt i serien som har ett tydligt stråk av samhällskritik, med udden riktad mot ojämlikhet och klasstrukturer. Men det är också – mitt i det brutala – en berättelse om mänskliga drivkrafter, som solidaritet och medmänsklighet.

– Serien tar ju upp alla de här mänskliga drivkrafterna: alltså rovdriften, att döda och bli dödad. Girighet, pengar, fattiga och rika, kärlek, säger Patrik Lundberg i Studio DN.

– Förutom att det är en väldigt delikat serie, så är det så att sydkoreansk populärkultur är enorm i världen just nu. Inom musiken finns bandet BTS som är ett av världens största band, filmen Parasit vann en Oscar, och så vidare. Det är ett led i den koreanska vågen av populärkultur som gör att i princip allt från Korea blir populärt i västvärlden nu för tiden.

Hugo Ewald pekar på hur sociala medier bidragit till att serien uppmärksammas stort, även i en yngre målgrupp som egentligen inte uppfyller Netflix åldersgräns på 16 år.

– Sociala medier, framför allt Tiktok som är stort bland yngre, har de senaste åren dominerats av en rad olika ”challanges”, som går ut på att du ska försöka göra olika utmaningar och lägga upp en video på det. Många serier har turen om de lyckas starta en sådan ”challenge”, men just på grund av tävlingsmomenten i ”Squid game” så finns det flera olika utmaningar som kan uppstå. Som när man ska få ut en form ur en dalgonakaka. Det är väldigt tilltalande och gör det hela viralt väldigt enkelt.

Avsnittet handlar också om översättningsdiskussionen kring ”Squid game”, koreansk populärkultur som soft power och seriens samhällskritiska tematik.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Så tog ”Squid game” sociala medier med storm
0:00 / 20:39

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

”Squid game” mest sedda serien på Netflix

Patrik Lundberg: ”Squid game” säger något om Sverige

”Squid game”-effekten: fler pluggar koreanska

Hanna Fahl: ”Squid game” är ett rorschachtest för självbilden