Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/studio-dn-nyarsafton-ett-fantastiskt-ar-for-tv-serier-har-ar-basta-tipsen/

FILM

Studio DN Nyårsafton: Ett fantastiskt år för tv-serier – här är bästa tipsen

Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 DN:s filmkritiker Helena Lindblad.
Foto: Eva Tedesjo

Tv-serier var en av få branscher som klarade sig bra under coronaåret 2020. DN:s filmkritiker Helena Lindblad blickar både bakåt och framåt efter ett år som varit annorlunda både för tv och film.

DN Text

Lyssna här:

Hur var 2020 varit för tv-serier?

– 2020 har på många sätt varit ett fantastiskt år. När behovet finns märker man att finns det enormt mycket material. Det här har varit ett ”hela havet stormar-år” för filmbranschen och delvis också för tv-branschen. Men det har också varit ett år med otroligt mycket bra serier.

Hur har pandemiåret varit för dig som kritiker?

– Det har varit väldigt mycket tv-serier kan man konstatera. Betydligt färre filmpremiärer naturligtvis, eftersom biograferna har varit stängda och de stora premiärerna uppskjutna. Men det har faktiskt hänt att vissa tv-serier har avbrutits mitt i en säsong, som till exempel tv-serien Billions. Det är en av de mer dramatiska sakerna som har hänt under året.

Kommer det att komma fler ”zoom-filmer” under 2021?

– Det hoppas jag verkligen inte. Josephine Bornebuschs ”Orca” fungerade för mig. Men konceptet har provats – det blir inte kul. När vi kommer ur det här kommer publiken och upphovsmännen vara djupt trötta av att sitta och stirra på skärmar. Så nej, jag hoppas inte det.

Vad kan vi se fram emot nästa år?

– Bland annat en version av ”Snabba Cash” som tv-serie. Den var en publiksuccé på biograferna som film. Det kommer också ett stort svenskt kostymdrama som heter Haijby. Det handlar om en klassisk rättsskandal på 1950-talet som involverar svenska kungahuset.

Kommer utbudet av tv-serier minska under 2021?

– Jag tror inte att någon behöver vara bekymrad över att det inte kommer att finnas tv-serier att titta på. Däremot är jag som filmkritiker mer bekymrad över hur det ska gå för filmen, så länge biograferna fortsätter vara stänga. Men pandemin kommer att påverka innehållet. Man pratar om att det kommer vara mycket mindre sex, slagsmål och stora gruppscener än tidigare.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

Film
DN podcast
Tv-serier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt