Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/studio-dn-shakiras-mardromsar-blir-det-fangelse-eller-comeback/

MUSIK

Studio DN: Shakiras mardrömsår – blir det fängelse eller comeback?

VM i Johannesburg, Sydafrika 2010. Under invigningsceremonin framför Shakira den officiella VM-låten ”Waka waka (time for Africa)”.
Foto: Anan Sesa/TT

Världsstjärnan Shakira har haft några jobbiga år bakom sig. Ett uppbrott från fotbollsspelaren Gerard Piqué har blivit viralt, och nu står hon också inför en rättegång som kan ge henne flera års fängelse.

Kommer Shakiras hämndlåt rädda hennes karriär – eller blir den stundande rättegången slutet för kändisskapet?

– Jag tror att man på något sätt tycker synd om Shakira för att hon hamnat i den här fruktansvärda situationen, säger Kajsa Haidl, kulturreporter, i Studio DN.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Shakiras mardrömsår – blir det fängelse eller comeback?
0:00 / 20:26

I början av 2000-talet blomstrade den colombianska artisten Shakiras karriär. Hon blev ett popkulturellt fenomen – och en av de största världsartisterna.

– Hon är ju en av de absolut största, och framför allt den mest sålda kvinnliga latinamerikanska artisten någonsin. Det säger väl någonting, säger Kajsa Haidl, kulturreporter, i Studio DN.

Men under det senaste decenniet har karriären svalnat. Efter monsterhiten ”Waka Waka”, Fifas officiella VM-låt i Sydafrika 2010 valde Shakira att lägga sin artistkarriär åt sidan – för att låta hennes nye partner, den spanske fotbollsspelaren Gerard Piqué ägna sig åt sin karriär.

Men nu är hennes namn åter på mångas läppar. 2022 var enligt Shakiras egen utsago ”den mörkaste perioden i hennes liv”. Äktenskapet tog slut, hon hamnade i en vårdnadstvist – och året slutade med att hon släppte en låt – där hon i texten tar heder och ära av någon som många tror är hennes ex.

Samtidigt står Shakira inför en rättegång, som vid en fällande dom kan ge henne flera års fängelse. Hon är anklagad för skattebrott i Spanien – något som lagt en sordi över bilden av att hon förutom att vara en superstjärna – också är en världsförbättrare.

– Det är den spanska skattemyndigheten som under flera år har utrett hennes ekonomi. Där har man konstaterat att hon har medvetet låtit bli att betala flera miljoner i skatt mellan åren 2012 och 2014, då hon enligt dem bodde i Spanien. Men Shakira själv hävdar att hon var skriven och hade sitt officiella sin officiella bostad på Bahamas under den tiden, säger Kajsa Haidl.

Men trots att fansen inte ser med blida ögon på anklagelserna om skattebrott skulle Shakiras nya låt kunna vara en strategisk lyckoträff.

– Jag tror att hon samtidigt vinner massa sympatier på att göra denna låt. Att man på något sätt tycker synd om Shakira för att hon hamnat i den här fruktansvärda situationen, säger Kajsa Haidl.

Om låten kan rädda hennes karriär återstår att se. Kajsa Haidl ser den inte som en musikalisk comeback.

– Det kan finnas en strategisk kring hennes karriär, kopplat till anklagelserna om skattebrott. Men hon behöver nog spotta ur sig en bättre låt än detta – om det ska kunna räknas som en comeback, säger Kajsa Haidl.

Detta är ett utdrag ur podcasten Studio DN. I avsnittet får du också höra om hur Shakiras karriär startade, bilden av henne som världsförbättrare och kontroverserna kring den officiella VM-låten ”Waka Waka (This time for Africa).

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Shakiras mardrömsår – blir det fängelse eller comeback?
0:00 / 20:26

Programledare: Evelyn Jones
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer: Relationsbråk och fängelsehot skakar Shakiras karriär

Ämnen i artikeln

Musik
DN podcast

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt