Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sture-allen-har-avlidit/

BÖCKER

Akademiledamoten Sture Allén är död

Sture Allén blev 93 år.
Sture Allén blev 93 år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademiens ledamot och tidigare ständige sekreterare Sture Allén har avlidit, uppger familjen för TT. Han blev 93 år.

TT Text

Sture Allén föddes i Göteborg 1928 och blev 1965 filosofie doktor i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Sedan 1980 var han ledamot i Svenska Akademien. Mellan 1986 och 1999 var han Akademiens ständige sekreterare.

”Vår älskade pappa och make, Sture Allén, har i dag lämnat oss i stor sorg och saknad. Efter en tids sjukdom somnade Sture in i all stillhet omgiven av sin familj. Vänligen respektera vårt behov av lugn i denna svåra stund”, skriver familjen i en kommentar till TT.

Vid sidan av sitt ledamotskap var Allén ledamot av Nobelkommittén från 1987 till 90-talets slut. Han var även ledamot av flera andra svenska och utländska akademier.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm säger att Sture Allén lämnar ett viktigt arv efter sig.

– Det här är naturligtvis en stor förlust. Han var i Akademien under lång tid, uträttade mycket och styrde många saker till struktur, bland annat genom att modernisera ordboksverksamheten.

Mats Malm lyfter också fram Sture Alléns akademiska gärning.

– Han var långt före sin tid när det gällde språkvetenskap och skapade mycket av det som ligger till grund för dagens språkvetenskapliga forskning och digitalisering. Han spred också engagemang om språket, svarade på frågor och gjorde det till en folklig angelägenhet.

Per Wästberg är författare, litteraturkritiker och tillika ledamot i Svenska Akademien sedan 1997. Han beskriver Sture Allén som en formell person.

– Han höll mycket på Akademiens protokoll och ordning och ville inte ha några avsteg från detta. Eftersom han var en språkvetare och flera av oss andra var mera frispråkiga författare så hade man inte så nära kontakt med honom, säger Wästberg.

Samtidigt berättar Per Wästberg att han lärt sig mycket av Sture Allén.

– Jag satte honom högt på många vis. Han var inte rädd för bataljer och polemik för att försvara den språkliga sidan av Akademien. Han var också en motståndare till Stockholmskoncentrationen i Akademien och tyckte att det skulle vara mera Göteborg, mera ute i landet.

Vad var Sture Alléns stora bidrag till Svenska Akademien?

– Det låg helt och hållet på att digitalisera ordboken. Han var tidigt en kännare av hur man digitaliserar och går vidare på nätet.

Texten uppdateras.

Läs mer: Anders Svensson: Sture Allén tog språkvetenskapen in i dataåldern

Ämnen i artikeln

Böcker
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt