Succésommar för svenska museer – här är de mest besökta
Vasamuseet i Stockholm.Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Publiken har hittat till museerna under sommaren och under juni, juli och augusti besökte sju miljoner personer landets museer, i nivå med sommaren år 2019. Det visar ny besökstatistik från organisationen Sveriges museer.
– Det är ett styrkebesked att museerna står stadiga som besöksmagnet, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges museer.
Under de senaste månaderna har museer varit i centrum i den svenska kulturdebatten. Men inte av de roligaste anledningarna, Nationalmuseum har behövt stänga en extra dag i veckan på grund av lokalhyror och Naturhistoriska riksmuseet helt och hållet på grund av rasrisk.
Men det finns alltså ljusglimtar. Det framgår av Sveriges museers sommarrapport som presenterades på måndagen där 163 museiorganisationer deltar.
– Det är högsäsong i museivärlden och det känns extra kul med tanke på att det har varit en ganska turbulent höst när det gäller museifrågan annars. Det är väldigt glädjande, säger Gunnar Ardelius.
Totalt gjordes sju miljoner museibesök under sommarmånaderna – en ökning med åtta procent jämfört med i fjol och i nivå med de höga besökstalen som var före pandemin.
– Förra sommaren såg vi att nio av tio besökare hade hittat tillbaka. Nu har även den sista tiondelen gjort det.
I undersökningen finns det vissa regionala skillnader, där bland annat Stockholm sticker ut med en mindre ökning än övriga landet. En orsak enligt Ardelius är att regeringen vid årsskiftet återinförde entréavgiften på statliga museer, där många av dessa ligger i Stockholm.
– Samtidigt har Vasamuseet gjort en extremt stor ökning sedan fjolåret. Det är en indikation på att många utlandsturister återvänt. Både till huvudstaden och till hela Sverige.
Trots att flera orosmoln fortfarande finns kvar för Sverige museer, så som finansiering, lokalhyror och digitalisering, menar Ardelius att det faktum att publiken hittat tillbaka ger energi.
– Det är viktigt att upprätthålla det här. Förtroendet finns där, publiken strömmar till och det är den kulturform som publiken vill lägga mest pengar på, säger han och hoppas att även politikerna ser värdet:
– Ska man behålla styrkan som finns så måste politiken svara upp.