Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/suede-ar-som-bast-nar-de-blandar-ungdomlig-energi-med-livsfilosofi/

MUSIK | RECENSION

Suede är som bäst när de blandar ungdomlig energi med livsfilosofi

Bandet Suede bildades i London 1989. Deras musik kom att definiera den glammigare sidan av 90-talets britpop.
Foto: Dean Chalkley

Suedes nionde album är både postpunkigare och personligare än tidigare. Bäst är det brittiska bandet när de gifter ungdomlig energi med ett mitt i livet-perspektiv, skriver Johanna Paulsson.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Mörkret har alltid lurat i kanterna av Suedes musik som definierade den glammigare sidan av 90-talets britpop. När gruppen återförenades 2010 var det med en mer atmosfärisk aura. Tillsammans med ”Bloodsports” och ”Night thoughts” kunde förra skivan ”The blue hour” betraktas som en trilogi, där tonen var vuxnare och arrangemangen mer utforskande.

Nya albumet ”Autofiction” – det nionde i ordningen – hittar ännu en ny ingång, utan att egentligen avvika märkbart från allt det som är så typiskt för bandet. Soundet är postpunkigare och texterna på samma gång mer personliga. Lite som en förlängning av sångaren Brett Andersons memoarer ”Coal black mornings and afternoons with the blinds drawn”. Det handlar om relationer och förspilld tid samt om hur även en bortgången, saknad förälder kan fortsätta ge vägledning i livet.

”Drive myself home” sveper med stora stråkdrag, medan ”Black ice” är Suede på rockhumör igen med tunga trummor och bas. Här finns även svagare stunder, transportsträckor med låtar som inte riktigt fäster. Samtidigt har Suede alltid varit ett mer singelorienterat band. Som sådant går det fortfarande att räkna med. Inte minst öppningsspåret ”She still leads me on” och ”15 again” är två monumentala hittar, fyllda av både ungdomlig energi och livsfilosofi med mitt i livet-perspektiv.

Bästa spår: ”She still leads me on”

Läs mer om musik och fler av veckans skivrecensioner

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt