Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sune-uppdrag-midsommar-synar-sommarkraven/

FILM | RECENSION

”Sune - Uppdrag: Midsommar” synar sommarkraven

Eyla Welderström och Elis Gerdt i ”Sune: Uppdrag Midsommar”
Eyla Welderström och Elis Gerdt i ”Sune: Uppdrag Midsommar” Foto: Foto: Niklas Maupoix

Sune har blivit tonåring och hämtar inspiration från de klassiska, romantiska komedierna. Men det blir ändå kärlekstrassel lagom till romantikens största högtid – midsommarafton. ”Sune – Uppdrag: Midsommar” är driven, säsongsanpassad underhållning med kongenial tematik: sommarens alla förväntningar.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Olika versioner av den röriga men kärleksfulla familjen Andersson har kommit och gått, men mellanpojken Sunes kärlek till Sophie består. En av de mest slitstarka romanserna i svensk film. När trilogi nummer två, som startade med ”Sune vs Sune” 2018, nu går i mål börjar det bli allvar. Barnaåren är oåterkalleligen över och Sune (Elias Gerdt med kongenial målbrottsröst) har börjat knarka romantiska komedier – och framför allt alla dess storslagna kärleksgester – för att ta sin passion till nästa nivå.

Problemet är att Sophie (Lily Wahlsteen) inte är med på det där snabbtåget med vita dukar, ostron, rosor och drömmar om framtida barn. Hon gör slut. Allting ställs på sin spets när bägge ungdomarnas familjer ska fira midsommar tillsammans i Myshult, där Sunes mamma Karin (Sissela Benn) har ärvt ett hus.

Det tillgjorda bynamnet bådar illa. Stämningen på plats är allt annat än mysig och det visar sig minst sagt besvärligt att få till den där härliga traditionella svenska midsommaren som särskilt mamma Karin drömmer om. Allt det där med blomsterkransar, dans runt stången och jordgubbsfrossa. Inte för att Sune bryr sig direkt. Han vill bara än en gång få chansen att övertyga sin älskade om deras eviga kärlek, och börjar byta tjänster med den fastboende, problemtyngda flickan Alex.

Sjunde svenska ”Sune”-filmen (det finns en dansk också) lyckas faktiskt komma med något som känns nytt och fräscht, ett grundtema som är väl anpassat till Sunes och Sophies vuxenblivande – liksom förstås också till säsongen. Sommaren, liksom kärleken, har ju en viss tendens att blir en riktig kravmaskin. Hur hanterar man egentligen alla de förväntningarna som ställs? Vad gör man när de tar över, upphör att vara en motor och reduceras till tvångströjor?

”Sune: Uppdrag: Midsommar” är bäst på de stora linjerna. Det slarvas lite med intrigdetaljer och karaktärsutvecklingar. Lillebror Håkan (Baxter Renman) hittar inte riktigt sin givna plats som comic relief denna gång, och låter mest som ett äppelkäckt, lillgammalt barn i en gammal amerikansk såpa.

En sårig skilsmässa och en kronisk sjukdom inom ramen för historien höjer dock insatserna. De välfunna rom com-referenserna, det drivna tempot, den välskrivna dialogen och den intensiva sommarkänslan ger flygkraft som lär bära över den hårt konkurrensutsatta biosommaren.

Se mer. Tre andra bioaktuella familjefilmer: ”Aya och häxan”, ”Cruella” och ”I krig med morfar”.

Läs fler film- och tv-recensioner i DN.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt