Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 22:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/svar-direkt-de-hanvisar-inte-till-det-dokument-jag-har-skrivit-om/

Kulturdebatt

Svar direkt: ”De hänvisar inte till det dokument jag har skrivit om”

Maciej Zaremba.
Maciej Zaremba. Foto: Magnus Hallgren

Maciej Zaremba svarar på Björn Erikssons och Johan Bratts kritik av hans artikel.

Det här är ingen normal replik eftersom genmälet som jag svarar på inte är normalt.

Det sägs att när en bluff är tillräckligt vågad blir det svårt att tro att det är bluff. Vår moralkänsla går i försvar. Så här fräckt kan ingen luras, tänker vi.

Jo, de kan det – just för att det går hem. Ingen vet det bättre än Donald Trump.

Jag har genom året fått uthärda en del mindre snygga debattfinter. Men det var från privatpersoner. Jag kunde aldrig tro att det fräckaste av alla skulle komma från en myndighet.

I genmälet påstår chefläkare Johan Bratt och direktör Björn Eriksson att det mesta i min artikel är fel. Regionen har inte på förhand sorterat patienter i behandlingsvärdiga och andra, alla fick rätt till en individuell bedömning. Inte nog med det, Zaremba har påstått att regionen har hemlighållit dessa ”regelverk” när de i själva verket varit öppna för alla och envar. ”Maciej Zaremba har objektivt fel.” Var så god, se själv. ”Dokumentet finns här för alla som vill läsa.” Så bifogar de länken.

Och den som klickar kan verkligen undra var jag fått allt ifrån. Här står ju inget om att patienter som har svårt att gå i trappor inte ska skickas till sjukhus. Inte heller att de ska delas upp i kategorier. Här betonas vikten av läkarbedömning. Och bevisligen är dokumentet inte undangömt. Så han hittar alltså på?

Det hänvisar till en reviderad version, där de mest anstötliga skrivningarna tagits bort

Om jag inte kunnat replikera på Bratts och Erikssons genmäle kunde jag bli bränd som journalist. Bara mycket skeptiska läsare skulle lägga märke till datumet i dokumentets huvud. ”Kolla här, Zaremba skrev om regionens regelverk från den 20 mars. Men de här är daterade den 22 maj.”

Just så enkelt är det, och så fräckt. Regionens genmäle hänvisar inte till det dokument som jag skrivit om – och som styrde sjukvården när pandemin härjade som värst. Det hänvisar till en reviderad version, där de mest anstötliga skrivningarna tagits bort. Och det ursprungliga ”regelverket” går inte att finna på regionens webbplats.

Jag vill inte tro att direktör Björn Eriksson och chefläkare Johan Bratt är kapabla till sådant falskspel. Men de borde byta ut regionens pr-byrå. Eller åtminstone läsa vad de skriver under.

Läs Maciej Zaremba på DN Kulturdebatt: ”Varför fick de äldre dö utan läkarvård”

Läs repliken från Johan Bratt och Björn Eriksson: ”Zaremba har fel om äldrevården”

Fler artiklar av Maciej Zaremba

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt