Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 23:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/svenska-akademien-beredd-att-kopa-borshuset-av-staden/

Kultur

Svenska Akademien beredd att köpa Börshuset av staden

Hyresavtalet för Börhuset skrevs 1914 – men staden har velat omförhandla det.
Hyresavtalet för Börhuset skrevs 1914 – men staden har velat omförhandla det. Foto: Nicklas Thegerström.

Hyrestvisten mellan Svenska Akademien och Stockholms stad får en ny vändning: Börshuset kan nu komma att säljas till Akademien, uppger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) för SVT Kulturnyheterna.

– Vi har indikerat vårt intresse för det, säger akademiledamoten Eric M Runesson till DN.

SVT Kulturnyheterna skriver att staden nu ska göra en värdering för att kunna göra en direktförsäljning till Akademien.

– I och med att det framkommit i samtal att det finns ett sånt här intresse ska vi så klart utreda det, säger Dennis Wedin.

Eric M Runesson bekräftar att Svenska Akademien är beredd att köpa lokalerna, och att man nu inväntar stadens värdering.

– Vi är beredda att köpa huset för vad det kan vara värt om vi har råd, säger Eric M Runesson till DN.

Hur mycket är Akademien beredd att betala?

– Vi driver inte förhandlingar öppet. Det här är känsliga saker. Kommunen ska göra en värdering först.

Tvisten om Börshuset har pågått sedan förra våren, då Stockholms stad tog formell kontakt med Akademien för att omförhandla hyresavtalet.

Anledningen är att staden bedömt att man går miste om nära sex miljoner kronor årligen i möjliga hyresintäkter.

Hyresavtalet är mycket gammalt: det skrevs år 1914 och Akademien fick mot en engångskostnad ”för all framtid” nyttjanderätt till lokalerna.

Staden har dock ansett sig ha fog för att avtalet ska omförhandlas och sa sig vara beredd att driva frågan till domstol, något man ännu inte gjort.

Svenska Akademien har motsatt att avtalet ska omförhandlas – men har uppgett att man hoppas på dialog ”baserad på stadens tidigare inställning att Akademien vore den logiska ägaren av huset och att en sådan lösning skulle vara utmärkt.”

– Vi kommer naturligtvis inte vara oartiga, men det finns inget att förhandla om. Akademien har redan betalat hyran och kommer inte att förhandla om att göra det igen, sa Eric M Runesson tidigare i år till DN.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt