Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/svenska-filmer-vinnare-pa-sundance-filmfestival/

Film

Svenska filmer vinnare på Sundance filmfestival

”Flee”
”Flee” Foto: Svenska Filminstututet

Två svenskproducerade filmer tog hem var sitt prestigefyllt pris på Sundancefestivalen. Hogir Hirori vann pris för bästa regi med dokumentären ”Sabaya” och Jonas Pohers Rasmussens ”Flee” fick Stora jurypriset.

Det var ett bra år för svenska filmer på den prestigefulla amerikanska filmfestivalen i Sundance som avslutas i dag. Festivalen, som normalt utspelar sig i Park City i Utah, var i år helt digital och prisade under tisdagskvällen den tidigare Guldbaggenominerade ”The deminer”-regissören Hogir Hirori. Han belönades med bästa regi-priset för sin nya heta dokumentär ”Sabaya” som handlar om kampen för att rädda yazidiska sexslavar undan IS.

Även den dansk-svenska animerade dokumentären ”Flee”, regisserad av Jonas Poher Rasmussen, hamnade i rampljuset när den tog hand om Stora jurypriset. I samma kategori, World cinema documentary competition, fanns även den svenska dokumentären ”Världens vackraste pojke” som mötts av uppskattande recensioner efter världspremiären i Sundance. Filmen, signerad Kristian Petri och Kristina Lindström, kretsar kring tonårsstjärnan Björn Andrésens komplexa livsöde sedan han slog igenom i filmklassikern ”Döden i Venedig” på sjuttiotalet. Ninja Thybergs ”Pleasure”, som utspelar sig i porrbranschen, blev också uppmärksammad och hyllad under festivalen.

Läs mer: Ninja Thybergs porrdrama gör succé i Sundance

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt