Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/svenska-institutet-drar-ner-pa-svenskutbildningen-i-utlandet/

KULTUR

Svenska institutet drar ner på svenskutbildningen i utlandet

Studenter som pluggar svenska på Minneapolis universitet i USA.
Foto: Eva Tedesjö

Svenska institutet minskar stödet till lärare och institutioner som bedriver undervisning i svenska i utlandet. Sex till åtta av myndighetens utlandslektorat dras in.

– Den här verksamheten ger en enorm vinst för Sverige så jag förstår inte varför man drar ner på just den, säger Paula Wolters som jobbar som utlandslektor i Strasbourg i Frankrike.

Svenska institutet (SI) ger i dag ekonomiskt stöd till drygt 200 universitet och högskolor i utlandet som bedriver undervisning i svenska. Det handlar bland annat om bidrag till läromedel, gästföreläsningar och onlinekurser. Myndigheten ger också stipendier till ett tjugotal lärare, så kallade utlandslektorer, som undervisar i svenska på institutionerna.

Verksamheten har funnits sedan SI grundades 1945, och antalet lärare har varierat genom åren. Som mest har de varit cirka 60 stycken. 2021 var de 25 stycken. Antalet minskade när regeringen beslutade om sanktioner mot Ryssland och Belarus.

Nästa år försvinner ytterligare sex till åtta av stipendierna till utlandslektorer. Enligt källor till DN försvinner tre av fyra lektorat i Frankrike och fyra lektorat i Östeuropa.

Paula Wolters är en av SI:s utlandslektorer. Hon undervisar i svenska i Strasbourg.

Paula Wolters som arbetar som utlandslektor i svenska i Strasbourg är starkt kritisk till SI:s beslut.

– Det här är en så pass allvarligt inskränkning att den internt på SI kallas för en total slakt, säger hon. Vi undrar verkligen varför man hanterar medlen på det här sättet.

Hon berättar att hon precis har kommit från en lektion med 28 elever i svenska 1.

– De är inte bara intresserade av språket utan också av svensk politik, kultur, industri och de värdegrunder som Sverige står för. De är så himla peppade på att få veta mer om allt det och det skapar en attraktionskraft. Många av dem kommer förmodligen att söka stipendier för att studera i Sverige och i förlängningen kanske plugga vidare eller etablera sig i landet. Den här verksamheten ger en enorm vinst för Sverige och vi lektorer är billiga i sammanhanget så jag förstår inte varför man drar ner på just den.

Vad skulle dina elever säga om du inte kunde jobba kvar?

– De skulle bli helt knäckta, de älskar det här.

Kurt Bratteby, chef för avdelningen för internationella relationer på Svenska institutet, skriver i en kommentar till DN att SI inför 2023 gör en översyn av stödet till lektorer och institutioner i utlandet:

”SI kommer även fortsättningsvis att förmedla lektorsstipendier, men till något färre institutioner. Cirka 6–8 stipendier behöver dras in på grund av minskad budget.”

Svenskundervisning.
Foto: Fredrik Persson/TT

Att SI:s budget för svenskundervisning i utlandet, som ett normalår ligger på cirka 12 miljoner kronor, minskar beror på att man ”av besparingsskäl” behöver omdisponera i myndighetens verksamhetsbudget. Hur stor neddragningen blir och exakt vilka stipendier som ska dras in är ännu inte beslutat, uppger Kurt Bratteby.

”SI:s breda stöd till det stora antalet institutioner i världen som undervisar i svenska kommer att fortsätta, om än i något minskad omfattning”, avslutar han.

Svenska institutet finansieras huvudsakligen genom anslag via statsbudgeten. Enligt regeringens budgetproposition för 2023 är ramanslaget till myndigheten oförändrat.

Läs mer: Kulturdepartementet vakanssätter kulturråd i Peking

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt