Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-06 15:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/svenska-museer-dokumenterar-ukrainskt-kulturarv/

KULTUR

Svenska museer dokumenterar ukrainskt kulturarv

Khortytsia National Reserves Dimitri Kobalia, Fred Hocker forskningsledare på Vasamuseet och Lars Amréus överintendent SMTM.
Foto: Ksenia Kobalia/Khortytsia National Reserve

Statens maritima och transporthistoriska museer och Vasamuseeet har dokumenterat vrak som är en del av det ukrainska kulturarvet, skriver de i ett pressmeddelande.

Svenska Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) och Vasamuseet bedriver sedan flera år ett samarbete med ukrainska Khortytsia National Reserve. Det ukrainska museet och parken ligger i Zaporizjzja, inte långt i från ryskkontrollerade områden.

Representanter från SMTM och Vasamuseet reste till Khortytsia National Reserve i början av maj för att hjälpa till med bevarandet av fyra vrak. Trävraken är bärgade från floden Dnepr. De svenska representanterna har bidragit i arbetet med att digitalt dokumentera fartygen med hjälp av fotogrammetriska mätningar.

– Museet har evakuerat allt de kan evakuera men vraken kan inte flyttas, och det är därför viktigt att dokumentera vraken medan det är möjligt, om de skulle skadas eller förstöras under kriget. Genom det arbete vi nu genomfört kan vraken bevaras digitalt för framtiden, säger Fred Hocker, forskningsledare på Vasamuseet, i pressmeddelandet.

SMTM:s överintendent Lars Amréus besökte även landets huvudstad Kiev och träffade bland andra Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko.

– Kulturarvet måste vara en integrerad del av alla samhällen som vill kalla sig civiliserade, säger Fred Hocker.

Läs mer: Så blir kulturen del av Ukrainas försvar mot Ryssland