Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 09:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/sveriges-radio-om-domen-mot-yasin-gor-ingen-skillnad/

KULTUR

Sveriges Radio om domen mot Yasin: ”Gör ingen skillnad”

”Vi kommer att spela Yasins musik i samma omfattning som vi har gjort tidigare”, meddelar Sveriges Radio.
”Vi kommer att spela Yasins musik i samma omfattning som vi har gjort tidigare”, meddelar Sveriges Radio. Foto: Tony Zaitoon

Rapparen Yasin utsågs i våras till årets artist på P3 Guldgalan. Att rapparen nu döms till fängelse för sin inblandning i en kidnappning påverkar inte det beslutet, meddelar Sveriges Radio.

– På frågan om han ska bojkottas, eller om priserna ska dras tillbaka, så är svaret nej, säger Anna-Karin Larsson, musikchef på SR.

Under onsdagen stod det klart att rapparen Yasin Mahamoud, som suttit häktad sedan årsskiftet, döms till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov i Södertörns tingsrätt. Han nekar till brott.

I mars prisades rapparen i sin frånvaro som årets artist på P3 Guldgalan. Priset möttes av kritik från flera håll, bland annat av DN:s Björn Wiman (DN 27/3).

Anna-Karin Larsson, musikchef på Sveriges Radio, säger att onsdagens dom inte påverkar priset till Yasin eller hur kanalen förhåller sig till hans musik.

– Det här gör för oss ingen skillnad mot förut. Vi har resonerat utifrån att han eventuellt hade gjort det som han stod åtalad för. Vi spelar inte särskilt mycket musik av Yasin för tillfället, eftersom han inte är så aktuell. Men på frågan om han ska bojkottas eller om priserna ska dras tillbaka så är svaret nej.

Huruvida artistens musik ska spelas på Sveriges radio är en fråga om aktualitet och inte en fråga om att göra ett ställningstagande, menar Larsson.

– Vi kommer att spela Yasins musik i samma omfattning som vi har gjort tidigare.

Påverkar domen er inställning gentemot åtalade eller dömda artister?

– Det hoppas jag inte. Det är jätteknepiga frågor och det är viktigt att vi tittar på varje enskilt fall. Det kommer vi att fortsätta göra och vi kommer inte att ha något principiellt beslut framöver. Vi utgår från kvaliteten på musiken.

Spelar det roll vilken typ av brott en person är dömd eller åtalad för?

– Det är svårt att ha en och samma princip för alla brott. Samtidigt är det också svårt att avgöra när en person är fri och har sonat sitt brott. Ska vi aldrig spela Yasins musik, inte ens när han har suttit sina tio månader i fängelse för något som vi inte gillar? För det gör vi inte, vi tycker inte om det han har gjort, naturligtvis.

Kommer P3 Guld och Sveriges Radio på något sätt markera att man tar avstånd från kriminalitet när en prisad artist dömts?

– Det är självklart för Sveriges Radio att ta avstånd mot allt som har med kriminalitet att göra. Det gör vi alltid, så vi kommer inte att göra något specifikt i just det här fallet.

Tidigare i år mottog Yasin också pris för årets hiphop på Grammisgalan. På samma gala var även den numera dömda rapparen Haval nominerad till årets nykomling. På onsdagen dömdes han i det omfattande gängmålet till två och ett halvt års fängelse för medhjälp till människorov och medhjälp till rån. Under rättegången har Haval Khalil, som är hans riktiga namn, nekat till brott.

DN har sökt ansvariga för Grammis som avböjt att kommentera domen mot artisterna.

Läs mer:

Rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil döms till fängelse efter kidnappning

Rapparen Yasin Mahamoud i rätten: ”Jag ville förhala processen”

Ämnen i artikeln

P3 Guld

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt