Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/svt-tar-avstand-fran-hamid-zafars-uttalanden/

Kultur

SVT tar bort ”På Spåret”-avsnitten med Hamid Zafar

Hamid Zafar har utsetts till ”Årets svensk” av tidningen Fokus.
Hamid Zafar har utsetts till ”Årets svensk” av tidningen Fokus. Foto: Johan Jeppsson/TT

Hamid Zafar var en av årets deltagare i ”På spåret”, men nu beslutar SVT att inte sända de redan inspelade avsnitten. Det efter DN:s avslöjande om att han tidigare har uttryckt sig nedsättande om judar och homosexuella på nätet. Lagkamraten i programmet, journalisten Frida Boisen, ställer sig bakom beslutet: ”Det var det enda rätta att göra”, säger hon.

SVT tog under torsdagsförmiddagen avstånd från Hamid Zafars tidigare uttalanden, som DN kunde avslöja. Ett par timmar senare kom beskedet att avsnitten av ”På Spåret” med Hamid Zafar utgår. Det trots att de två programmen redan är inspelade.

– Det var inte ett särskilt svårt beslut. Det är väldigt tråkigt och det är första gången någonsin som vi tvingas något sånt här. Det som vi fick veta i morse gör att det blir omöjligt, vi kan inte ha en person som uttryckt sig så i vårt största underhållningsprogram, säger Christina Hill, programchef på SVT Göteborg.

SVT är ungefär halvvägs igenom inspelningarna av årets säsong av ”På spåret” och har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser beslutet får för programmet.

– Utan att säga för mycket så påverkar det programmet ganska mycket. Tävlingen i sin helhet är ganska opåverkad men gruppen som de tävlar i blir ju ganska påverkad.

Hamid Zafar tävlade tillsammans med journalisten Frida Boisen. I gruppen ställdes de mot paren Farah Abadi och Johan Glans, samt Sanna Lundell och Plura Jonsson.

– Vi tittar över om det finns några möjligheter att ersätta de här programmen på något sätt, säger Christina Hill.

Little Dragon är husband i de två avsnitt av ”På spåret” som utgår, och artisten Carola gästar under ett av programmen. SVT funderar nu på hur de ska sända musikframträdandena.

– Artisternas framträdanden kommer vi publicera på ett eller annat sätt. Alla som medverkar är vidtalade, och vet att vi inte kommer sända avsnitten.

Christina Hill säger att de gör research på alla deltagare innan de medverkar i programmet samt ställer frågor om det finns något som produktionen bör känna till.

Ställde ni den frågan till Hamid Zafar?

– Ja, då fick vi inte veta något om det här förstås.

Hamid Zafar är en ledande debattör inom skola och integration. Han har även utsetts till Årets svensk av tidningen Fokus och sommarpratat i P1. På torsdagen kunde DN avslöja att han under flera års tid, mellan 2011 och 2015, uttryckt sig nedsättande om judar och homosexuella under pseudonym på nätet.

– Detta var en omvälvande period där jag upplevde en frustration över hur starka stater slog ner på de svaga, säger Hamid Zafar i DN:s granskning och fortsätter:

– Det var dels en period då jag var sökande i mina politiska ståndpunkter i olika politiska åsikter. Men också försökte hitta förklaringar till varför världen ser ut och är konstruerad som den är politiskt. Såhär i efterhand är jag väl medveten om att det var en väldigt destruktiv period. Inte bara destruktiv utan en ganska platt och förenklad bild av verkligheten. Det här är åsikter som jag tagit avstånd från och lämnat bakom mig sedan dess, säger han.

Frida Boisen är lagkamrat med Hamid Zafar i årets upplaga av ”På spåret”. Hon reagerar starkt på DN:s avslöjande.
Frida Boisen är lagkamrat med Hamid Zafar i årets upplaga av ”På spåret”. Hon reagerar starkt på DN:s avslöjande. Foto: Fredrik Persson /TT

Frida Boisen, som alltså var Hamid Zafar lagkamrat vid inspelningarna, reagerar starkt på DN:s avslöjande kring de inlägg som han tidigare har skrivit på nätet:

– Jag är fruktansvärt ledsen, besviken och arg. I chock över hur Hamid Zafar kan ha uttryckt sådana här åsikter. Det känns väldigt sorgligt, säger Frida Boisen.

Hon berättar att hon inte känner Hamid Zafar sedan tidigare. De träffades sedan SVT parat ihop dem till ett lag i programmet.

– Med allt han gjort som rektor var det klart att jag hyste respekt för honom. Men så läste jag avslöjandet. Det är precis sådant här jag brukar göra i ”Trolljägarna”, att avslöja dem som till synes är fantastiska förebilder men så visar det sig att det finns en helt annan sida, anonymt på nätet. Den här gången blev det en extra chock för mig.

Frida Boisen ställer sig bakom beslutet att programmen där hon skulle ha deltagit med Hamid Zafar stoppas.

– Det känns som en lättnad. Det är fruktansvärt tråkigt, men det var det enda rätta att göra, säger Frida Boisen.

”På spåret” har premiär den 27 november.

Läs mer: Rektor Hamid attackerade judar under pseudonym på nätet