Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 20:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tank-vad-en-rodbeta-kan-stalla-till-med/

BÖCKER | RECENSION

Tänk vad en rödbeta kan ställa till med

I barnboken ”Hjärtat i källaren” råkar Aurora få med sig en inlagd rödbeta efter en lek i källaren. Micaela Favilla utnyttjar skickligt vardagslivets alla skräcksituationer.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Det är egentligen konstigt att inte fler utnyttjar vardagens potentiella skräcksituationer för oss som bor i flerfamiljshus: de mörka källarna, ensamheten i tvättstugan och alla människor man inte känner bakom trapphusets anonyma dörrar.

Micaela Favilla använder sig konsekvent av vardagsmiljön när hon berättar om Aurora, som älskar att leka ”pest eller kolera”-leken med sin mamma. Vad skulle du välja? Jagas av en galen hund eller få en kniv i foten och tvingas amputera? Mamma är bra på det, men inte på morgnarna när hon bara vill vara ifred.

Ja, vad väljer man? Vara helt ensam eller gå med på kompisarnas lekar? I Auroras värld är ”pest eller kolera” en ständig följeslagare, och plötsligt leker hon ”Källargömme” med de andra barnen på gården trots att hon tycker att källaren är bland det läskigaste som finns.

Den är otäck i vanliga fall, men när en tant kommer ner i källaren till sina grönsaksinläggningar precis där Aurora har gömt sig blir det ren skräck. En inlagd rödbeta hamnar på golvet, och utan att veta riktigt varför tar Aurora med sig den hem.

Självklart är den ingen vanlig rödbeta, och Auroras vanliga värld blir helt annorlunda. Det blir lagom läskigt, med en vithårig gammal kvinna som dyker upp då och då som en väsande skräckgestalt. Men Micaela Favilla använder också skräcken som en bro till utveckling, för Aurora måste möta även sina vardagsrädslor för att kunna hantera rödbetans påverkan. Magin följer henne till skolan, till affären och ända hem. Tänk vad en enda grönsak kan ställa till med!

Ett extra plus är Micaela Favillas skickliga helsidesillustrationer i påstridigt rött och svart. Det är närbilder med få detaljer, vilket blir mycket effektfullt och bidrar till skräckkänslan.

Läs mer om barnböcker och mer av Lotta Olsson