Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/terrorism-och-pandemin-anvands-som-argument-for-overvakning/

KULTUR

Terrorism och pandemin används som argument för övervakning

”När tekniken finns på plats så finns alltid risken för en funktionsförskjutning”, säger Christel Backman, som är sociolog och forskare inom övervakningsstudier vid Göteborgs universitet.
Foto: Elin Åberg

Terrorism, gängkriminalitet och pandemi har gjort det lockande för stater att utnyttja nya tekniska möjligheter att övervaka sina medborgare. Kritiker beskriver utvecklingen som ett sluttande plan mot ett allt ofriare samhälle.

– Det finns just nu ingen stark röst till skydd för den personliga integriteten, säger Fredrik Bergman, chef på Centrum för rättvisa.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.