Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/texten-och-musiken-mots-sallan-hos-anaglyfparken/

MUSIK

Texten och musiken möts sällan hos Anaglyfparken

Bild 1 av 2 Petter Herbertsson.
Foto: Bibliotek
Bild 2 av 2 Karin Christensen.
Foto: Bibliotek

Anaglyfparkens första platta är ambitiös med en månghövdad skara medverkande. Det skär sig, men på ett intressant vis, skriver Nicholas Ringskog Ferrada-Noli.

Minns ni mitten av nollnolltalet, när bloggar var stort bland kulturintresserade, tiden före Twitter och Instagram? Det var en era då indiemusik handlade mer om intellektuella resonemang än om romantiska refränger.

I denna miljö var skivbolaget Friendly Noise en viktig aktör, med Testbild! och Differnet i sitt stall. Flera av bolagets medarbetare skrev i den hippa bloggen The Jet Set Junta vars pretentioner var ömsom uppfriskande, ömsom fåfängt elitistiska.

Delar av Friendly Noise startade 2012 bokförlaget Bläck Charm Nostalgi Vassa Tänder, och nu har detta lilla förlag skapat underetiketten Bibliotek för musikutgivning. Det första släppet är ett ambitiöst album av en månghövdad skara medverkande, med två huvudsakliga komponenter: musik av Petter Herbertsson (Testbild!, Sternpost, Sjtjekn) och hörspelsliknande texter av poeten Karin Christensen.

Likt två anaglyfer som bildar en gammeldags konstruerad 3D-bild, med skillnaden att de två halvorna här ytterst sällan förenas. I stället varvas text och musik, som i Claude Debussys diktuppläsningsackompanjemang ”Chansons de Bilitis”.

Klinisk depression möter sextiotalsdoftande filmmusikliknande kompositioner. Det skär sig, men på ett intressant vis.

Bästa spår: ”Denna sommar”

Läs mer om musik och fler texter av Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt