Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/the-chieftains-grundaren-paddy-moloney-ar-dod/

MUSIK

The Chieftains-grundaren Paddy Moloney är död

Paddy Moloney blev 83 år.
Paddy Moloney blev 83 år. Foto: Jarl Fr. Erichsenö/TT

Paddy Moloney, medgrundare av det irländska folkmusikbandet The Chieftains är död. Han blev 83 år.

TT Text

Moloney växte upp i norra Dublin och anses ha varit en stark kraft inom folkmusiken. Han var låtskrivare och spelade dessutom ett flertal traditionella instrument. Han grundade även skivbolaget Claddagh Records, som han 1968 hoppade av sitt revisorsjobb för att sköta på heltid.

På skivbolaget deltog han i arbetet med mer än 45 skivor, i genrer som folkmusik, klassisk musik, spoken word och poesi.

Med The Chieftains nådde han internationell framgång. Bandet har belönats med sex Grammy Awards sedan starten 1962.

Irlands president, Michael D Higgins, hyllar Paddy Moloney efter beskedet om musikerns död.

”Den irländska musikbranschen, liksom likasinnade världen över, som blev inspirerade av hans arbete sörjer i dag Paddy Moloneys död, säger Higgins, enligt Sky news.

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt