Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 22:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/the-hold-steady-sprakar-av-ny-musikalisk-energi/

Skivrecensioner

The Hold Steady sprakar av ny musikalisk energi

The Hold Steady.
The Hold Steady. Foto: Border

New Yorkbandet The Hold Steady fortsätter med sina ordrika texter på nya plattan men musikaliskt är det mer varierat än på länge, skriver Po Tidholm.

Det är svårt att inte förföras av den här episka New York-rocken, den som på så många sätt fångar stadens dimensioner; känslan av att åka taxi genom New Jersey eller vara full i korsningen Avenue A och East Houston.

Redan från början hittade The Hold Steady in i Springsteens 70-tal, gjorde långa litterära rocklåtar med tempobyten och stegrande intensitet och yrade runt bland referenser från Thin Lizzy och Hüsker Dü. Härligt, men också märkligt mättande.

Bandet bildades för snart tjugo år sedan av sångaren Craig Finn och basisten Galen Polivka efter att de under påverkan tittat på The Band-filmen ”Last Waltz”. Nästan outhärdligt fånigt typiskt.

Några år efter det stora genombrottet med ”Boys and girls in America” 2006 började bandets stjärna gradvis dala. Det är lite oklart om de egentligen blivit sämre eller om det är den där mättnaden som satt in.

Hursomhelst känns det plötsligt som om de är bättre än någonsin nu. ”Open door policy” är det första nyskrivna albumet på fem år och det sprakar av energi, och inte minst tack vare Craig Finns ordrika novell-liknande texter där trasiga karaktärer från äldre sånger möter nya skapelser. Musikaliskt känns det mer varierat än på länge, med pianon, gitarrer och blås som kommer och går. Jag ser fram emot att se dem live igen.

Bästa spår: Heavy Covenant

Läs mer om musik och fler texter av Po Tidholm

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt