Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-04 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/the-rescue-gar-pa-djupet-med-det-thailandska-grottdramat/

FILM | RECENSION

”The rescue” går på djupet med det thailändska grottdramat

”The rescue”
”The rescue” Foto: National Geographic

”Free solo”-regissörerna är tillbaka med en nervpirrande skildring om grottdramat i Thailand som blev en kamp mot klockan. En teknisk skicklig, varm men trots allt lite opersonlig dokumentär om en heroisk räddningsinsats.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

För tre år sedan vann regiduon Elizabeth Chai Vasarhelyi och Jimmy Chin en Oscar för ”Free Solo”. Den spektakulära dokumentären porträtterar Alex Honnold, en av världens mest namnkunniga klättrare som är känd för att på fri hand besegra den skyhöga ”väggen” El Capitan.

Uppföljaren ”The rescue”, är tematiskt om möjligt än mer sensationell. Här är ämnet räddningen av de tolv thailändska fotbollsgrabbar och deras tränare instängda i ett vattenfyllt grottsystem. Ett medialt hårdbevakat drama som fick en hel värld att hålla andan.

Att någon människa älskar att dyka i totalt mörker i supertrånga stengångar är förstås lika obegripligt som att klättrare frivilligt hänger i fingerspetsarna hundratals meter över marken. Men spännande film blir det.

Även om man på förhand vet hur det gick, är ”The rescue” svår att slita sig ifrån. Insikten om hur enormt långt in pojkarna befann sig, liksom den laddade beskrivningen av hur barnen sövdes för att klara dykningen, får håret att resa sig på armarna. Det blir en driven och förvånansvärt varm skildring av den multinationella kamp mot klockan-aktionen som håller sig någorlunda i skinnet när det gäller hjältedyrkan.

De två huvudpersonerna Rick Stanton och John Volanthen, excentriska brittiska grottdykare, är klädsamt ödmjuka och framhåller hellre sina nördiga personligheter än sina superhjälte-skills. Vasarheylyi och Chin är också noga med det inhemska perspektivet.  Den thailändska Navy Seal-soldaten som omkom hamnar i fokus. Lite mer oväntat, om något pliktskyldigt, är försöken att ringa hur folktro och religion färgade den hotande katastrofen för lokalbefolkningen.

Lite grus i maskineriet hade inte skadat. Elon Musks stolliga inblandning är till exempel bortraderad, liksom förmodligen en hel del annat som inte passar just det här publikfriande narrativet. ”The rescue” saknar intimiteten och det existentiella anslaget i ”Free solo” men tekniskt sett är det excellent. Trots att filmens grottdykningar delvis är återskapade i en vattentank utanför London bildar mixen av originalmaterial och reality tv-aktiga intervjuer en nervpirrande stark helhet.

Se mer. Tre andra omtalade dokumentärer: ”Medicinska maktmissbruk” (2018), ”Välkommen till Tjetnenien” (2020), ”Misha och vargarna” (2021).

Läs fler film- och tv-recensioner i DN.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt