Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 20:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tidigare-new-york-times-journalist-tar-over-bulletin/

Kultur

Tidigare New York Times-journalist tar över Bulletin

Foto: Fredrik Funck

Den skandalomsusade tidningssatsningen Bulletin har fått en ny chefredaktör. Andrew Rosenthal, tidigare verksam vid The New York Times, tar över den svenska mediesatsningen på tillförordnad basis och distans.

TT Text

65-årige Rosenthal har arbetat länge på välrenommerade ”The Times”, senast som redaktör för dess åsiktsmaterial fram till 2018. Han kommer att vara Bulletins chefredaktör i tre månaders tid.

– Tidningen hade en enormt uppslitande konflikt där opinionsskribenter försökte styra tidningen. Då ska vi göra om det och lära oss av våra erfarenheter och misstag, säger Bulletins delägare tillika medgrundare Tino Sanandaji, som beskriver Rosenthal som ”exceptionellt intelligent och kunnig”.

– Han kan så mycket att man häpnar. Han kan träna våra journalister i engelska, göra manualer, ge dem kurser, skapa strukturer och ett ”newsroom”.

Läs mer: Chefredaktören Ivar Arpi lämnar Bulletin

Andrew Rosenthal berättar i en intervju med tidningen Vanity Fair att han erbjöds jobbet av Nicco Mele, amerikansk medieforskare och tidigare journalist som också ska kliva in i någon roll i Bulletin-projektet.

– Det som gör detta möjligt är att det inte är mitt jobb att klura ut svensk politik och att det inte är mitt jobb att påverka opinionssidorna, säger Rosenthal till Vanity Fair. Syftet här är att ställa upp en fungerande nyhetsorganisation.

Amerikanen ska i rådande pandemitider leda arbetet från andra sidan Atlanten, i sitt hem i New Jersey.

Läs mer: Grundaren Thomas Gür lämnar nättidningen Bulletin

Bulletin har under några turbulenta månader bytt ut en stor del av ledningen och redaktionen. För två veckor sedan skedde en rad tunga avhopp, av namnkunniga skribenter som hade kritiserat styrelsen för att lägga sig i den redaktionella verksamheten.

En lärdom som Tino Sanandaji säger sig ha dragit av allt detta är att det krävs en erfaren ”outsider” för att åstadkomma den förändring han vill se i den svenska mediefloran.

Läs mer:

Ägaren efter avhoppen från Bulletin: ”Flera jublar över att bråkmakarna lämnar”

Bengt Ohlsson: Alla mina vänner varnade mig för att skriva i Bulletin – och det är en del av problemet

Ämnen i artikeln

Journalistik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt