Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tindersticks-har-bytt-vemodet-mot-renodlad-ilska/

Skivrecensioner

Tindersticks har bytt vemodet mot renodlad ilska

Tindersticks.
Tindersticks. Foto: Richard Dumas

Frustrationen över samtidens orättvisor backas upp av trummaskiner snarare än av stråkar, skriver Johanna Paulsson.

I trettio år har Tindersticks odlat vemodet i skarven mellan rännsten och romantisk elegans, närmare själslivet än omvärlden. Nu spirar i stället en lågintensiv ilska redan på öppningsspåret ”Man alone (can’t stop the fadin’)”.

Nya albumet ”Distractions” – bandets tjugoförsta inklusive soundtrack – är en oväntad pandemiprodukt. Men mer av en reaktion på förra skivan ”No treasure but hope” än på lockdown, även om den sociala distansen har satt sina spår.

Rudimentära trummaskinsrytmer snarare än stråkar backar upp Stuart Staples darrande baryton. Inte minst när han kanaliserar frustrationen över samtidens orättvisor (rasism och fallet George Floyd) i en modstulen discoversion av Television Personalities ”You’ll have to scream louder”.

Bakgrunden till den sorgsna pianobetraktelsen ”Tue-moi” är i sin tur terrorattacken mot konsertlokalen Bataclan, medan stillsamt framviskade spökbilder snarare för tankarna till en sentida Nick Cave. Det minimalistiska soundet ger låtarna (fyra egna och tre covers) en klädsamt klaustrofobisk inramning, där ljudet av både ösregn och fågelsång förstärker nerven i Tindersticks sårigt vackra balansgång.

Bästa spår: ”You’ll have to scream louder”, ”The bough bends”

Läs mer om musik och fler texter av Johanna Paulsson

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt