Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 22:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tomas-ramberg-far-journalistpris-i-ake-ortmarks-anda/

Kultur

Tomas Ramberg får journalistpris i Åke Ortmarks anda

Tomas Ramberg tilldelas Åke Ortmarks journalistpris 2020.
Tomas Ramberg tilldelas Åke Ortmarks journalistpris 2020. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Åke Ortmarks journalistpris 2020 går till Tomas Ramberg. Han hyllas för att bidra med klarhet och perspektiv. Priset instiftades i fjol och Sveriges Radio-journalisten är alltså andra personen att få utmärkelsen.

Tomas Ramberg tilldelas 2020 års pris till minne av Åke Ortmark. Utmärkelsen delas ut för andra gången, och ska varje år gå till en journalist som verkar i legendarens anda.

– Det känns väldigt roligt att få priset, säger Tomas Ramberg. Ortmark är verkligen en pionjär och legend när det kommer till sådant jag pysslar med. Jag kan knappt tänka mig någon mer hedrande att förknippas med.

Ramberg är verksam som journalist på Sveriges Radio. I dag har han rollen som inrikespolitisk kommentator på Ekot och medverkar i podden ”Det politiska spelet” under ledning av Henrik Torehammar. Tidigare har han varit programledare för Ekots lördagsintervjuer.

Motiveringen till årets pris lyder: ”I en turbulent samtid bidrar Tomas Ramberg med klarhet, kunskap och perspektiv. När han intervjuar eller analyserar får publiken svar.”

– Motiveringen är alldeles för snäll. Om ens en tiondel är sant har jag anledning att vara glad i flera år. Sedan är jag förstås tacksam för att juryn har formulerat det så, säger pristagaren.

Varför är motiveringen för snäll?

– Förhoppningsvis tycker juryn att jag förtjänar priset, men jag kan inte utmåla mig själv på det sättet, säger han och fortsätter:

– Ett handikapp för folk som ägnar sig åt det jag gör är fåfängan. Det är många som läser, lyssnar på och ser det vi gör som journalister. Det är lätt att få för sig att man förstår saker bättre än andra. Jag försöker att inte falla för den fåfängan. Att jag får förklara saker beror på att jag har införskaffat mig kunskaper om det, inte att jag har bättre åsikter eller klokare bedömningar.

Fjolårets pris i Åke Ortmarks namn – det första att någonsin delas ut – gick till Camilla Kvartoft, verksam på SVT och tidigare Sveriges Radio.

Priset instiftades efter Ortmarks bortgång hösten 2018. Han verkade som journalist i mer än 50 år, och tillskrivs att på 1960-talet ha introducerat skjutjärnsjournalistiken i intervjuer med politiker på svensk tv. Dessutom gjorde han sig känd som ett av de tre O:na, tillsammans med Lars Orup och Gustaf Olivecrona.

Åke Ortmark har själv, medan han levde, hyllat Tomas Ramberg. 2014 sade han till det numera nedlagda magasinet Neo att Ramberg ”är en av de bästa intervjuare jag har hört. Han var påläst och envis. Det är ju det som är den så kallade skjutjärnsjournalistikens kännetecken”.

Läs mer: Camilla Kvartoft får första Åke Ortmark-priset

Ämnen i artikeln

Journalistik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt