Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 21:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tove-ditlevsens-liv-blir-tv-serie/

KULTUR

Tove Ditlevsens liv blir tv-serie

Tove Ditlevsens ”Gift” ska bli tv-serie.
Tove Ditlevsens ”Gift” ska bli tv-serie. Foto: NORDFOTO/TT

40 år efter hennes död har den danska författaren Tove Ditlevsens självbiografiska Köpenhamnstrilogi väckt nytt intresse både i hemlandet och utomlands. Nu ska författarens stormiga liv också bli en ny tv-serie.

TT Text

På engelska har trilogin givits ut av Penguin Classics och fått fina recensioner både i The Guardian och The New York Times. I Sverige kom ”Gift” i nyöversättning för ett par år sedan, och i höst ges även trilogins två tidigare böcker, ”Barndom” och ”Ungdom”, ut i ny översättning av Vanja Lantz.

Nu ska romanen ”Gift” dramatiseras av May el-Toukhy och Maren Louise Käehne, uppger Danmarks Radio. Duon gjorde tidigare den uppmärksammade filmen ”Hjärter dam” om en medelålders kvinna som inleder en sexuell relation med sin 17-årige styvson.

Den här gången tar de sig an den danska författaren och enligt Maren Louise Käehne är just ”Gift” Ditlevsens viktigaste verk.

– Det är en extremt osentimental bok, den går rakt på och hårt. Därför passar den så bra för att bli filmatiserad, säger Maren Louise Käehne som beskriver Ditlevsen som ”mycket modern” i den splittring som hon upplever som människa.

– Hon vill ha allt: kärlek, frihet, karriär och barn. Men varje gång hon får det är det en brist hos henne som gör att hon dras mot att ödelägga allt.

Läs mer:

Malin Ullgren: Kvinnlig ofrihet har alltid kostat för mycket – särskilt när det gäller sex

I skrivandet tog Tove Ditlevsen makten över sitt liv

Ämnen i artikeln

Tv-serier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt