Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 21:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/tre-bra-stockholmskrogar-for-nyfikna/

KROGKOMMISSIONEN

Tre bra Stockholmskrogar för nyfikna

På Brutalisten står råvaran i centrum.
Foto: Magnus Hallgren

Krogkommissionen tipsar om bra och egensinniga krogar för nyfikna uteätare. Alla har fått en fyra i betyg och testats det senaste halvåret.

Animo: Ambition och omsorg som gör att man blir på gott humör

Efterrätten ”Lilys hand”.
Foto: Krogkommissionen

Trångt och stimmigt utan att vara påfrestande, gemytligt och familjärt utan att bli påträngande. Kompetensen vid grytorna är hög och stabilt förankrad i det moderna svenska restaurangköket med höga smaker och välbehandlade råvaror. Animo är en kvarterskrog värd namnet.

Adress: Kungstensgatan 9. Hemsida: www.animorestaurant.se

Främmat: Lyckad remix av lokala och globala smaker

Märgben med tartar på innanlår, bondbröd och vattenkrasse.
Foto: Krogkommissionen

På den egensinniga Vasastanskrogen vågar kockarna lita på den egna talangen och lagar desserter som är så goda att DN:s utsända får tårar i ögonen. Menyn är klart egensinnig, och mixar ”i säsong”-tänket med pigga varianter av klassisk fransk husmanskost.

Adress: Dalagatan 54. Hemsida: frammat.com

Brutalisten: Konceptkrog som tar råvaru-vurmen till en ny nivå

Raps med raps och raps.
Foto: Magnus Hallgren

För fem år sedan skapade konstnären Carsten Höller sitt matmanifest ”The brutalist kitchen manifesto”. Första budordet lyder ”Allt handlar om råvaran”; andra handlar om att servera ordentliga portioner och att inte pynta rätterna.  Ju mer DN:s utsända äter, desto bättre tycks idén.

Adress: Regeringsgatan 71. Hemsida: brutalisten.com/sv/

Läs fler av Krogkommissionens tester

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt